Kā sarīkot siera degustācijas vakaru

Priekš daudziem cilvēkiem siera degustācija ir jautra un patīkama nodarbe. Tas var būt veids, kā socializēties ar citiem, kam ir kopīga aizraušanās ar ēdienu, kā arī izbaudīt dažādas garšas un tekstūras.

Lai sarīkotu izdevušos siera degustācijas vakaru priekšzināšanas nav vajadzīgas, bet pēc padoma gan nav jāatsakās. Lai siera baudīšanas vakars būtu pilnīgs, būs vajadzīgi draugi, salds dzēriens un priecīgs garastāvoklis, kā arī vakara zvaigzne – siers.

Kur meklēt sieru?

Lai izplānotu vakaru jāsāk ar došanos iepirkties. Sierus nav obligāti jāmeklē specializētos siera veikalos, bet tomēr iesakām izvēlēties vietas, kur zinat, ka siers būs kvalitatīvs un svaigs. Iesakām doties arī uz zemnieku tirdziņiem. Dažreiz tirdziņi piedāvā sierus nogaršot. Šādējādi, nebūs jāmin siera garša un no pārdevējiem papildus varēsiet uzzināt nopirktā siera stāstu, piemēram, no kurienes nācis piens un kā tas ticis apstrādāts. Iesakām šīs detaļas paturēt galvā, jo vakara gaitā varēsiet to izstāstīt saviem viesiem.

Izvēlieties dažādus sierus

akkawi siers

Izvēlieties sieru ar dažādu tekstūru, garšu un izcelsmi. Iekļaujiet gan cietos, gan mīkstos sierus un apsveriet iespēju iekļaut sierus, kas ražoti no govs, kazas un aitas piena. Plānojot siera degustāciju vakaru, ir jāveido sieru dažādība tā, lai atrastos pāris sieru katra gaumei. Lūk, daži piemēri, kādus sierus varētu iekļaut:

  • Cietos sierus. Piemēram, Čedaras siers, nogatavināta Gouda un Parmezāns. Šiem sieriem parasti ir stingra konsistence un asa, pikanta garša ;
  • Mīkstie sieri. Piemēram, brie, Kamambērs un kazas siers. Šiem sieriem parasti ir krēmīga konsistence un maiga, maiga garša ;
  • Zilie sieri. Piemēram, Rokfors, Gorgonzola un Stiltons. Šiem sieriem ir raksturīga izteikta zila pelējuma kārta un asa, pikanta garša ;
  • Pusmīkstie sieri. Piemēram, Havarti, Fontina un Manchego un Kaškaval. Šiem sieriem ir nedaudz mīkstāka konsistence nekā cietajiem sieriem un maigāka garša ;
  • Svaigi sieri. Piemēram, Rikota, Mocarella un Feta. Šos sierus parasti gatavo un patērē dažu dienu laikā, un tiem ir viegla, pikanta garša.
  • Siers ar mizu. Piemēram, Taleggio, Epoisses un Munster. Šiem sieriem ir mīksta, krēmīga konsistence.

Savienojiet ar papildu ēdieniem

siera dēlis

Siera degustācija pieprasa daudz ēdiena, kas labi sader ar sieru un var papildināt tā garšu. Lūk, daži no biežāk izmantotajiem ēdieniem, kurus vērts apsvērt:

  • Krekeri vai maize ir klasiska izvēle, kas var palīdzēt līdzsvarot siera bagātību ;
  • Augļi, piemēram, āboli, bumbieri, vīnogas un vīģes, var radīt saldu kontrastu siera sāļumam ;
  • Rieksti, piemēram, mandeles, valrieksti un pekanrieksti, var piešķirt sieram kraukšķīgumu ;
  • Siera galdam pikantu garšas elementu var piešķirt sālīta gaļa, piemēram, prosciutto, salami un chorizo ;
  • Saldie ievārījumi un čatnijs var papildināt siera garšu un piešķirt skābumu ;
  • Medus piestāvēs dažiem siera veidiem, piemēram, zilajam siera vai kazas sieram ;
  • Olīvas ir sāļš un sālīts papildinājums, kas var palīdzēt līdzsvarot siera bagātību.

Izmantojiet pareizus servēšanas paņēmienus

siers ar ogām

Siers jāpasniedz istabas temperatūrā, tāpēc izņemiet to no ledusskapja vismaz 30 minūtes pirms pasniegšanas. Lai veicinātu parauga ņemšanu, sagrieziet sieru nelielos gabaliņos un sagādājiet katram sieram atsevišķus piederumus, lai novērstu garšu sajaukšanos.

Kad jānododas siera baudīšanai, talkā nāk 3 veidu servēšanas šķivji :

  • Baltas vai gaišas krāsas keramikas plāksnes. Šie šķīvji nodrošina neitrālu fonu, kas ļauj izcelties siera krāsai. Tie arī neabsorbē siera garšu vai smaržu ;
  • Šīfera šķīvji. Šīfera šķīvjiem ir dabisks, zemisks izskats, un tie ir populāra izvēle siera degustācijai. Tie var arī palīdzēt saglabāt siera vēsumu, kas var būt svarīgi dažiem siera veidiem ;
  • Stikla šķīvji. Stikla šķīvji ir vēl viens labs risinājums siera degustācijai, jo tie neuzsūc garšas un smaržas.

Izkārtojums

siera degustācija un gaļas

Plānojot siera degustācijas vakaru, varat apsvērt, kā sadalīt sierus tā, lai viesiem būtu ērti. Lūk, daži veidi, kā jūs varētu izkārtot sierus:

  • Pēc valsts. Viens no veidiem ir sagrupēt sierus pa izcelsmes valstīm. Piemēram, jūs varētu izveidot sadaļu Latvijas sieriem, Itālijas sieriem utt. Tas var būt interesants veids, kā iepazīt dažādas siera tradīcijas visā pasaulē ;
  • Pēc piena veida. Vēl viena iespēja ir sagrupēt sierus pēc piena veida. Piemēram, varat izveidot sadaļu govs piena sieriem, sadaļu kazas piena sieriem ;
  • Pēc intensitātes. Varētu arī sagrupēt sierus pēc to intensitātes, sākot no maigiem līdz stipriem. Tas var būt labs risinājums, ja viesiem ir atšķirīgas vēlmes vai ja vēlaties, lai degustācijas laikā veidotos dažādu garšu evolūcija ;
  • Nejaušs sortiments. Ja dodat priekšroku neformālākai pieejai, varat vienkārši sakārtot sierus izlases veidā un ļaut viesiem pašiem izvēlēties degustācijas secību.

Aiciniet viesus pierakstīt katru sieru, ko viņi nogaršo, atzīmējot konsistenci, garšu un citas raksturīgās īpašības. Tas var palīdzēt orientēties turpmākajos siera pirkumos un ļaut viesiem salīdzināt savas vēlmes.

Piedāvājiet dažādus dzērienu

siera degustācija

Siera degustācija nav iedomājama bez dzērieniem. Plānojot vakaru, ir vajadzīgs izvēlēties dažādus dzērienus. Tiem netikai jābūt tādiem, kas būs garšīgi un ko novērtēs viesi, bet tiem arī jāprot papildināt siera garšu. Pie siera varat pasniegt, piemēram :

  • Vīns būs klasiskākais savienojums ar sieru, jo vīna skābums var palīdzēt izcelt siera bagātību. Labi ir sarkanie vīni, piemēram, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon un Syrah un baltvīni, piemēram, Sauvignon Blanc, Chardonnay un Riesling. Rakstā Kādu vīnu izvēlēties pie ēdiena? par vīnu izvēli varat uzzināt sīkāk ;
  • Arī alus labi iederēsies. Meklējiet alu ar sarežģītu garšu, piemēram, IPA, stouts un beļģu alu ;
  • Sidrs var būt atsvaidzinošs un negaidīts salikums ar sieru, jo īpaši, ja izvēlaties sausu vai pussausu šķirni. Lai iegūtu vislabāko garšu, meklējiet sidru, kas gatavots no tradicionāliem sidra āboliem ;
  • Ar stipriem sieriem, piemēram, zilajiem sieriem vai nogatavinātiem Čedaras sieriem, var labi saderēt tādi alkoholiskie dzērieni kā viskijs, brendijs un portvīns. Stipro alkoholisko dzērienu saldums un sarežģītība var papildināt siera bagātīgo garšu ;
  • Ja jūsu viesi nevēlas lietot alkoholu, varat piedāvāt arī bezalkoholiskus dzērienus, piemēram, dzirkstošo ūdeni vai sulu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *