Kādu vīnu izvēlēties pie ēdiena?

Kā izvēlēties vīnu pie ēdiena? Tas ir diezgan smalks process un prasa plašas zināšanas, ja vēlies panākt ideālu saskaņu starp ēdienu un vīnu. Tomēr ir daži vienkārši padomi, kas palīdzēs izvēlēties diezgan labas kombinācijas arī neizurbjoties cauri vīnu vēsturei un katras sezonas ražas īpašībām.

6 būtiski ieteikumi, izvēloties vīnu pie ēdiena

  1. Izvēlies vīnus un ēdienus, kas Tev garšo. Ja Tu ienīsti sīpolu zupu, tad nekāds vīns neliks Tev to iemīlēt un izbaudīt. Ja nu vienīgi ļoti liels daudzums jebkāda vīna palīdzēs to vispār pagaršot. Tāpat arī vīni jāizvēlas tādi, kas garšo: ja nepatīk sausie vīni, tad neizvēlies tos, lai nesabojātu baudīšanas procesu. Izvēloties ēdienam “neatbilstošu” vīnu, sliktākais, kas var notikt – Tu sajutīsi sūru garšu vai ko tamlīdzīgu, ko  var vienkārši noskalot ar ūdeni.
  2. Itāļu ēdieniem izvēlies itāļu vīnus, franču ēdieniem – vīnus no Francijas. Vīni un ēdieni, kas nāk no viena ģeogrāfiskā reģiona, sapasēs.
  3. Vīnam jābūt saldākam par pasniegto ēdienu, tas attiecas arī uz desertiem.
  4. Sarkanie vīni piestāvēs liellopam.
  5. Baltie vīni labāk saderēs ar vistas gaļu vai zivīm.
  6. Vīna garšas intensitātei ir jābūt tikpat spēcīgai kā ēdiena.

Vispārpieņemtie uzskati par vīnu saderība ar ēdieniem

Apskatīsim ierastākās ēdienu un vīnu kombinācijas, kas neļaus pieļaut “absolūtu” kļūdu. Vispirms jāsaprot, ko gatavosi un kas būs ēdiena galvenā sastāvdaļa, tai arī vīns ir jāpiemeklē. Izņēmums ir gadījumi, ja ēdiens ir ar bagātīgu mērci, tad dzērienu pieskaņo tai. Vīna un ēdiena saderība:

-Kāds baltais vīns pie vistas gaļas ir tradicionāla izvēle. Grilētai gaļai piestāvēs Chardonnay, bet tādai, kas tiek pasniegta ar bagātīgu mērci, piemēram, Cabernet Sauvignon

Cūkgaļas ēdieniem vīns jāizvēlas atbilstoši tam, kādā veidā gaļa ir pagatavota un ar ko tā ir kombinēta. Vairums gan sarkano, gan balto vīnu labi saderēs ar cūkgaļu. Dažu populārāko šādu ēdienu un vīnu kombinācijas: cūkgaļas karbonāde – Chardonnay, Sauvignon Blanc; barbekju ribiņas – Rosé, Riesling vai Zinfandel; šķiņķis – Riesling, Vouvray vai Merlot, bet cūkgaļas fileja saderēs ar Pinot Noir, Tuscan vai Chianti vīniem.

Liellops un jēra gaļa saskanēs sarkanajiem vīniem, kā Shiraz vai tā sajaukumu ar Cabernet. Ieteicams izvēlēties arī tādus vīnus kā Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah vai Pinot Noir.

Zivīm un jūras veltēm piestāvēs tādi vīni kā Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio vai Sauvignon Blanc .

Asiem ēdieniem ieteicams izvēlēties saldākus vīnus, jo tie palīdzēs ātrāk mazināt “degšanu mutē”. Sauvignon Blanc derēs mazliet asiem ēdieniem, bet ar asām garšvielām bagātām maltītēm – Merlot vai Riesling.

-Ēdieniem, kas satur daudz tomātu, tostarp picai un spageti, piestāvēs Sangiovese, Zinfandel, Pinot Grigio vai Albarino (pēdējais jo īpaši ar gaspačo).

Siers un vīns. Cietajiem sieriem piestāvēs, piemēram, Shiraz vīns, zilajam sieram – saldie vīni, bet mīkstajiem sieriem  (tostarp smērsieriem, brī un camembert) – sausie vīni, kā Riesling vai Marsanne, arī rozā un dzirkstošie vīni. Kazas siera klasiskais pārinieks ir Sauvignon Blanc vīns. Ar spēcīgu aromātu apveltītajiem jeb “smirdīgajiem sieriem” jāizvēlas saldāki vīni kā Gewürztraminer vai kāds portvīns.

Saldajiem ēdieniem ir jāizvēlas kāds deserta vīns. Šeit jāpieturas pie noteikuma, ka vīnam ir jābūt saldākam par desertu. Daži ieteikumi: vaniļas kūkas sapasēs ar Riesling vai dzirkstošajiem vīniem, desertus ar augļiem un garšvielām (kanēli), piemēram, ābolu pīrāgu, var pasniegt kopā ar baltajiem vīniem vai rozā šampanieti, bet desertiem ar šokolādi un karameli piestāvēs sarkanie vīni, tostarp Pinot Noir un Australian Shiraz, arī portvīns.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *