Taizemiešu virtuve

Taizeme ir daudzu ceļotāju iemīļots galamērķis. Ainaviskas pludmales, tempļi, festivāli… Un, protams, ēdiens, kurš pievilina ar savu aromātisko smaržu.

Ēdienreize kā mazi svētki

Taizemiešu virtuve ir ietekmējusies gan no austrumu, gan rietumu kultūrām. Tajā satiekas ass, salds, rūgts un skābs, kopā radot garšu, kas kļuvusi iemīļota arī aiz šīs gleznainās zemes robežām.

Ēdienam ir liela nozīme taizemiešu dzīvē. Maltītes ieturēšana ir kaut kas līdzīgs maziem svētkiem – tas ir iemesls cilvēkiem justies priecīgiem, sanākt kopā, dalīties vienam ar otru. Vēl jo vairāk – ēšana vienatnē, viņuprāt, var pat atnest nelaimi. Ir būtiski, lai paēdis ir ikviens, tāpēc taizemiešu folklorā ir sastopama rīsu dieviete, kas rūpējas par rīsu ražu un cilvēku pārticību.

Tom Kha Kai

Kaut arī Taizemes klimats lutina ar siltu laiku, zupas ir iecienīta maltīte. Tom Kha Kai ir viena no populārākajām – tā ir skābena un asa. Tom Kha Kai sastāvā ir kokosriekstu piens, čili pipari, citronzāle, sēnes, koriandrs, citrona sula, zivju mērce, vista, galangals un kaffir laima lapiņas.

Tāpat galdā tiek bieži celtas citas zupas – Tom Yum Goong (asa garneļu zupa) un Guay Teow (nūdeļu zupa).

Som Tam jeb papajas salāti

Taizemē atrodami daudzi eksotiskie augļi, un vietējie tos pienācīgi novērtē, bieži iekļaujot augļus tradicionālajos desertos. Tomēr augļi savu vietu atrod ne tikai saldajos ēdienos.

Papajas salāti ir krāsaini, pilni ar vitamīniem un tos ēd gan atsevišķi, gan kā piedevu gaļai. Salātu galvenā sastāvdaļa ir zaļā papaja, kura tiek sarīvēta. Papaju papildina ar ķiršu tomātiem, ķiploku, čili, laima sulu, zivju mērci un sparģeļpupiņām.

Kaeng Khio Wan jeb zaļais karijs

Zaļais karijs noteikti ir viens no šīs zemes ikoniskākajiem ēdieniem. Tā sastāvā ir zivs vai gaļa, kokosriekstu piens, zaļā karija pasta, zivju mērce, palmu cukurs, bazilika lapas, kaffir laima lapas, baklažāns, citi dārzeņi un pat augļi. Kariju parasti pasniedz kopā ar rīsiem.

Pastāv vēl citas Taizemes karija variācijas, piemēram, sarkanais un dzeltenais karijs. Tradicionāli to galvenā atšķirība bija čili pipari, kuri katram karijam piešķīra savu krāsu, taču laika gaitā receptes tika pamainītas vairāk, lai katrs karijs iegūtu savu īpašo garšu.

Taizemiešu restorāni Rīgā

Arī mūsu galvaspilsētā atrodami taizemiešu eksotiskie ēdieni. Pāris vietas, kur iegriezties un ieturēt gardu maltīti:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *