Kokosriekstu piens

Kokosriekstu piens un tā lietošana Āzijas virtuvē

Kokosriekstu piens ir populāra sastāvdaļa daudzos Āzijas virtuves ēdienos. Tas ir pazīstams ar savu krēmīgo konsistenci un unikālo garšu. Bet vai kokosriekstu piens Āzijas virtuves ēdienos nav kaitīgs? Lai gan tas var būt uzturvielām bagāts ēdiena papildinājums, ir svarīgi saprast iespējamos riskus, kas saistīti ar pārāk lielu kokosriekstu piena patēriņu ēdienos.

Šajā rakstā aplūkosim ieguvumus veselībai un iespējamos riskus, kas saistīti ar kokosriekstu piena pārmērīgu lietošanu.

Kokosriekstu piens par izdevīgām cenām atrodams ABRANDS.LV interneta veikalā kā arī ABRANDS Cash&Carry veikalos.

Kas ir kokosriekstu piens?

kokosriekstu piens

Kokosriekstu piens ir pienaina viela, ko iegūst no nogatavināta kokosriekstu mīkstuma. Der atcerēties, ka kokosriekstu piens nav „tas ūdentiņš”, kas iznāk no kokosrieksta augļa. Tas šķidrums ir kokosriekstu ūdens, bet kokosriekstu pienu iegūst no stingrās, baltās rieksta daļas, ko sarīvē uz rupjas rīves un vāra ūdenī vai pienā, līdz rodas krēmīga masa.

Kokosriekstu piena lietošanas labvēlīgie ieguvumi:

Kokosriekstu piens var būt gan biezs, gan šķidrs, turklāt biezā pienā ir vairāk tauku nekā šķidrajā. Kokosriekstu piens satur piesātinātās taukskābes (tai skaitā Omega-3, Omega-6 un Omega-9), kuras labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Kā arī, tas satur daudz, organismam noderīgos vitamīnus kā C, E, un B vitamīnu grupas. Piena sastāvā esošā laurīnskābe organismu ietekmē kā vairogs, kurš mazina baktēriju un vīrusu daudzumu organismā.

Kokosriekstu piena pārmērīgas lietošanas sekas:

Lai gan kokosriekstu pienam ir daudz veselībai labvēlīgu īpašību, pārmērīgs tā patēriņš var radīt negatīvas sekas. 

Kokosriekstu piens var pazemināt holesterīna līmeni un vienlaikus veicināt svara samazināšanos, ja to lieto pārmērīgā daudzumā. Kokosriekstu piens var izraistīt arī alerģiju, kas ir līdzīga citām pārtikas alerģijām, jo tā izraisa līdzīgus simptomus.

Kokosriekstu piens Āzijas virtuvē

kokosriekstu piens āzijas virtuvē

Kokosriekstu piens tiek izmantots ļoti daudzos Āzijas virtuves ēdienos. Kā arī, tas lieliski sader kopā ar vistu, zivīm un jūras veltēm un pat dārzeņiem, ja ieturi veģetāru vai pat vegānu dzīvesveidu. Īpaši daudz, kokosriekstu pienu izmanot Dienvidaustumāzijā, kur tas tiek izmantots gan dažādos saldos, gan sāļos ēdienos.

Vienā no Āzijas – Taizemiešu virtuvēm kokosriekstu pienu izmanto, lai pagatavotu dažus no populārākajiem ēdieniem, piemēram, tom kha gai (kokosriekstu piena zupu ar vistu), zaļo kariju un massaman kariju. Kokosriekstu piena bagātība un krēmīgums līdzsvaro karija čili pikantumu, radot perfektu garšas līdzsvaru. Kokosriekstu pienu Taizemē izmanto arī daudzos desertos, piemēram, kokosriekstu rīsos un kokosriekstu krēmā.

Āzijas – Malaizijas virtuvē kokosriekstu pienu izmanto daudzos ēdienos, tostarp pikantā nūdeļu zupā ar kokosriekstu piena buljonu. To izmanto arī slavenajā ēdienā nasi lemak, kas ir kokosriekstu pienā vārīti rīsi, ko pasniedz ar dažādiem piedevām, piemēram, ceptu vistu, sambal (pikanta čili pasta) un anšoviem.

Kokosriekstu pienu izmanto arī daudzās citās Āzijas virtuvēs, tostarp filipīniešu, kambodžiešu un vjetnamiešu. Filipīnās kokosriekstu pienu izmanto populārajā ēdienā ginataang manok, kas ir kokosriekstu piena mērcē vārīta vista ar dārzeņiem. Kambodžas virtuvē kokosriekstu pienu izmanto amok – tvaicētas zivs karija veidā. Vjetnamas virtuvē kokosriekstu pienu izmanto, lai pagatavotu che, kas ir populārs salds deserts, ko gatavo no kokosriekstu piena un pupiņām.

Kopumā kokosriekstu piens ir daudzpusīga un būtiska sastāvdaļa daudzās Āzijas virtuvēs. Pateicoties krēmīgajai konsistencei un bagātīgajai garšai, tas ir lielisks papildinājums gan saldiem, gan sāļiem ēdieniem, un to izmanto visdažādākajos ēdienos, sākot ar kariju un beidzot ar desertiem.

Ieskaties arī citos, interesantajos un noderīgajos mūsu bloga rakstos kā makaronu veidi. Vai iepazīsties ar rakstu – brīvdienu pusdienas Old Hong Kong un dodies izbaudīt kādu Āzijas virtuves ēdienu, kas iespējams gatavots ar kokosriekstu pienu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *