herbārijs

Telpaugu ieskautais Herbārijs – restorāna atsauksme

Kādā septembra ceturtdienas pievakarē kopā ar kolēģiem devāmies uz restorānu Herbārijs baudīt gardus kokteiļus un kopīgi arī pavakariņot. Tā kā par Herbāriju bijām dzirdējuši jau iepriekš, sagaidījām patīkamu atmosfēru, skaistas telpas un, protams, garšīgu maltīti.

Par to, vai mūsu cerības tika attaisnotas, vairāk lasi raksta turpinājumā, kur esmu uzrakstījusi savu atsauksmi par pieredzi Herbārijā.

Pirmais iespaids restorānā Herbārijs

pirmais iespaids

Tā kā restorāns atrodas pašā Rīgas centrā pavisam netālu no mūsu darba ofisa, uz restorānu devāmies ar kājām. Restorāna lokācija bija zināma jau iepriekš, jo tas slavens ar savu atrašanās vietu uz Galerija Rīga jumta – ar skaisto skatu pāri Rīgas centra jumtu galotnēm.

Tiem, kas uz restorānu dodas ar mašīnu, iepirkšanās centram ir sava maksas autostāvvieta no Dzirnavu ielas.

Uzbraucot uz Galerija Rīga jumta, Herbārijs ir viens no restorāniem, kas tiek ieraudzīts jau uzreiz. Herbāriju ir viegli pamanīt un atšķirt no citiem restorāniem, jo tam ir savs atpazīstamais ārējais tēls. Stikla sienas, patīkami izgaismotas lampas, kā arī neskaitāmi daudz telpaugu, kas rada modernas siltumnīcas efektu, ir Herbārija firmas zīme.

Restorāna iekārtojumu vislabāk var aprakstīt kā plašu telpu, kuras centrā ir bārs. Galdiņi ir izvietoti visapkārt, mūsu galdiņš atradās uz paaugstinājuma, kas ļāva uz telpu vērsties no augšas. Kopumā rezervētais galdiņš bija ļoti labā vietā, jo jutāmies kā paši savā nodalītā stūrītī. 

Restorāna burvīgā un omulīgā atmosfēra

atmosfēra

Galvenie faktori, kas visbiežāk veido restorāna atmosfēru, ir interjers un mūzika. Šajā sadaļā godīgs vērtējums par Herbārijā valdošo atmosfēru.

Interjers

Herbārija interjers nelika vilties. To veidoja visapkārt pieklusinātas gaismas, kas radīja patīkamu pievakares atpūtas atmosfēru. Krāšņie telpaugi lieliski papildināja interjeru. Jāpiebilst, ka milzu telpaugi arī kalpoja par veidu, kā labi nošķirt galdiņus un izveidot lielāku privātumu starp tiem. Iespējams, tāpēc arī nelikāmies traucēti, jo augi veido sava veida sienu starp mūsu un citiem galdiņiem.

Vietas iekšā restorānā nav pavisam daudz, kas sniedz tādu omulības piegaršu. Jāatzīst, ka mums blakus esošais galdiņš bija tukšs. Ja tur kāds sēdētu, iespējams, tikt āra no galdiņa būtu sarežģītāk. 

Galda piederumi

Kad ieradāmies, galdu rotāja minimālistisks galdauts un neliels augs dekorācijai. Galda piederumus atnesa velāk, turklāt atsevišķi gan uzkodām, gan arī vēlāk pamatēdieniem. 

Uzkodām tika atnestas dakšiņas un mazie šķīvīši. Pamatēdieniem viss kā nākas – dakšas un nazīši. Mums pašiem nedaudz prasījās dzērienu paliktņi, jo veidojās slapji nosēdumi uz galda virsmas. Kad par to ieminējāmies viesmīlei, mums atvainojās un teica, ka tie šobrīd ir beigušies, taču tikuši pasūtīti jauni. 

Fona mūzika

Fona mūzika bija izvēlēta labi, tā jauki papildināja atmosfēru un mums īpaši netraucēja. Tā bija pietiekami skaļa un klusa vienlaikus – kad skanēja pazīstama dziesma, tad bija patīkami tajā ieklausīties. Taču citādi sarunāties netraucēja un kalpoja par labu fona atmosfēru, kad mūzikā īpaši neklausījāmies.

Restorāna Herbārijs ēdienkarte

ēdienkarte

Restorāna Herbārijs ēdienkarte bija uzskatāma un saprotama. Tā sastāvēja no 3 kartona lapiņām, kas saspraustas kopā – viena ēdieniem, otra kokteiļiem, trešā citiem dzērieniem. Ēdienkartes dizains bija patīkami gaumīgs, lai arī bija nedaudz grūti salasīt spīdīgos burtus. Iespējams, pie vainas apgaismojums.

Ēdienkartē esošais piedāvājums nav pārlieku plašs, to drīzāk nosauktu par šauru un specifisku. Pieņemu, ka tas tāpēc, ka restorāna ēdienkarte sezonāli tiek mainīta. No katra ēdiena bija pa dažām izvēlēm – daži salātu veidi, daži gaļas pamatēdieni, daži veģetārie. Kopumā ir no kā izvēlēties katras gaumes cienītājiem. 

Cenu līmenis ir vidējs, atbilstošs citu līdzīgu restorānu līmenim.

Apkalpošana restorānā 

apkalpošana

Ierodoties restorānā, devāmies pie bāra paziņot, ka esam atnākuši uz rezervēto vietu. Uzreiz mūs aizveda pie mūsu galdiņa, kā arī atnesa ēdienkartes. Tā kā vēl nebija pavisam satumsis, virs mūsu galdiņa apgaismojums bija izslēgts, kas arī netraucēja. Kad satumsa, palūdzām to ieslēgt.

Mūsu vakara gaitā apkalpojošā viesmīle bija laipna un zinoša, viņa mācēja pastāstīt vairāk par katru kokteiļa veidu un ieteikt to, ko gribētos katram no kolēģiem. Piedāvāja arī kokteili no slepenās ēdienkartes, ko īpaši novērtējām. 

Uzkodu platei palūdzām atnest papildu maizītes. Lūgums tika lapini pieņemts, taču viesmīle par maizi ātri vien aizmirsa, līdz pēc brīža par to atgādinājām. Uzreiz arī atnesa prasīto. 

Restorānā labierīcības nav, uz tam ir jāiet stāvu zemāk Galerija Rīga lielveikalā. Jāatzīst, ka šis faktors nedaudz nojauc atmosfēru. Šajā vakarā tieši nedaudz smidzināja lietus, bija jāģērbjas un jāiet ārā no restorāna caur jumta terasi uz pašu lielveikalu. 

Ēdienu kvalitāte un garša

plates
Olīvu uzkodu plate priekšplānā, gaļas uzkodu dēlis fonā

Pasūtījumā apkopošu kopīgās uzkodu plates, kā arī savu un man blakus sēdošā kolēģa ēdienu.

Ēdieni, ko pasūtījām:

  • Uzkodu dēlis / Liellopa gaļas strēmeles, lasis, kūpināts siers, olīvas, vītināta gaļa, salami desa, grauzdēta maize, zaļumu pesto, tomātu pesto (14 EUR);
  • Olīvu plate / Marinētas, grilētas, pildītas olīvas, maizes standziņas, tapinādes (8 EUR);
  • Tofu siera un sparģeļu salāti / Sparģeļi, avokado, tomāti, sezama sēklu eļļa, sīpolloki, gurķis, tofu siers (8 EUR);
  • Cūkgaļas salāti Teriyaki mērcē / Spināti, batāte, redīsi, rīsu nūdeles, cūkgaļas fileja, sojas pupiņas (9 EUR).

Sākumā visi kopīgi pasūtījām dzērienus. Ar kolēģi izvēlējāmies Thai Swizzle un Red kokteiļus. Tad kopīgi pasūtījām uzkodu plates, kas atnāca neilgi pēc kokteiļu pasūtīšanas. Tā kā biju jau diezgan pieēdusies no uzkodu platēm, nolēmu vakariņās baudīt tofu siera salātus ar sparģeļiem. Man blakus sēdošais kolēģis pasūtīja cūkgaļas salātus Teriyaki mērcē. Pēc maltītes pasūtījām vēl pa kokteilim, mēs izvēlējāmies Herbary Spritz un Red Nuts.

Dzērienus atnesa ļoti ātri. Pamatēdienu gaidīšanas laikā vēl ēdām uzkodas, tāpēc to starpību pārāk neizjutām kā gaidīšanu. 

Ēdiena noformējums

Ēdiens bija skaisti noformēts ar garšaugiem un dīkstiem – kā jau Herbārija tematikā. Restorāns ir ne tikai zināms ar tā telpaugu pielietojumu interjerā, bet arī savu garšaugu audzēšanu. Arī plates bija krāšņi izrotātas ar zaļumiem un ogām – viss bija noformēts gaumīgi un ļoti skaisti. Ēdienu dekorācijās nebija  nekas pārlieku īpašs, kā droši vien varētu gaidīt īpaši izsmalcinātos restorānos, taču šim restorānam attiecīgi viss tika izdarīts ļoti labi.

ēdieni
Tofu siera salāti pa kreisi, cūkgaļas salāti pa labi

Pasūtīto ēdienu garša

Sākšu ar kolēģa izvēlētajiem cūkgaļas salātiem Teriayaki mērcē. Tā sastāvā bija spināti, batātes, redīsi, rīsu nūdeles, cūkgaļas fileja un sojas pupiņas. Šis ēdiens atgādināja poke bļodu, kurā pa virsu tiek pasniegtas āzijas virtuves stilā pagatavotas rīsu nūdeles ar liellopu gaļu. Ēdiens bija pagatavots lieliski un kolēģis to atzinīgi novērtēja. Ļoti garšoja gan viss kopā, gan katra no ēdiena sastāvdaļām. Patika mazie batāšu gabaliņi, kas šķita kā bonusa uzkoda, kas izvietota pa bļodu.

Tofu siera salāti ar sparģeļiem bija lielisks apvienojums starp svaigo un pagatavoto. Salātu un dārzeņu (gurķu, tomātu, avokado, salātu) svaigums lieliski mijās ar silto kūpināto tofu garšu un pagatavotajiem sparģeļiem. Vienīgais, kas vēl palicis prātā, ir tas, ka sparģeļus bija visai grūti sagriezt to tekstūras dēļ – iespējams, prasījās asāki naži. Kopumā gan šie salāti ir ļoti laba izvēle arī vakariņām, tie bija gardi pagatavoti.

Uzkodu plates arīdzan bija augstā līmenī. Prošuto u.c. pievienotā gaļa bija augstas kvalitātes. Īpaši vēlos izcelt abās uzkodu platēs pievienotos pesto. Piemēram, olīvu pesto bija ļoti gards.  Maize varēja būt nedaudz vairāk, jo mums nācās palūgt vēl.

Ēdienu temperatūra

Pasūtot ēdienu, ir svarīgi, lai tas ir gaidāmā temperatūrā. Mūsu pieredze bija pozitīva, jo viss bija kā nākas – pamatēdieni bija labā temperatūrā. Pasūtītajos salātos labi balansēja svaigais ar silto. Arī gaļa ar rīsu nūdelēm bija baudāmi silta. 

Dzērienu piedāvājums

kokteiļi
No kreisās puses kokteiļi Thai Swizzle, Latvian horror story, Passion punch, Red

Dzērieni, ko pasūtījām:

  • Thai Swizzle / džins, citronzāle, laima lapas, čili (8.50 EUR);
  • Red / rums, aprikozes, avenes (8.50 EUR);
  • Herbary Spritz / džins, gurķis, koriandrs, kinza, burbuļi (8.50 EUR);
  • Red Nuts / rums, ličī, karkade, čili, burbuļi (8.50 EUR).

Herbārijs ir plaši zināms tieši ar saviem kokteiļiem, tā kā arī uz to mums bija augstas prasības un ekspektācijas. Pasūtījām pēc iespējas dažādus kokteiļus un katrs no tiem garšoja labi un atšķirīgi. Piedāvājums bija visai plašs – gan alkoholisko, gan bezalkoholisko kokteiļu. Bija no kā izvēlēties dažādu alkoholu cienītājeim – ruma, džina, degvīna u.c.

Katrs dzēriens ir pavisam cita garšu buķete, līdz ar to grūti izvērtēt garšu, ja neesi atradis savu kokteili. Thai Swizzle kokteilim bija daudz ledus un viegla laima, čili piegarša. Savukārt Red  Nuts kokteilis likās samtains un ļoti izteiksmīgi salds. Iespējams, ar salātiem būtu izvēlējusies ko citu. 

Taču tas ir interesanti – noriskēt ar kokteiļiem un izmēģināt pēc iespējas dažādākas garšas. Vilšanos kokteiļi nesagādāja.

Kopvērtējums

kopvērtējums restorānam herbārijs

Kopvērtējumā esmu iekļāvusi restorāna atmosfēru, ēdiena kvalitāti un apkalpošanu. Trīs galvenās lietas, kas veido atsauksmes balstu.

Atmosfēra

Restorānā Herbārijs valdīja patīkama un nesteidzīga atmosfēra. Uzskatu, ka atmosfēru lielā mērā apvieno gan maltīte, gan apkalpošana, gan vietas interjers. Ar domu, ka vienmēr ir kur tiekties vēl uz augšu, lieku Herbārijam godpilnas 4 zvaigznes no piecām. 

Ēdiena kvalitāte 

Ēdiena kvalitāte restorānā Herbārijs patiesi patīkami pārsteidza. Neko pielikt, neko atņemt. Tāpēc no manis visas 5 zvaigznes. Visas sastāvdaļas šķita svaigas un gardi pagatavotas. Īpasi komplimenti par saturīgajām uzkodu platēm.

Apkalpošana

Viesmīle bija laipna un zinoša, mācēja pastāstīt par piedāvājumu un katram kolēģim pat ieteikt labāko. Uz savu rezervāciju varējām tikt arī ātrāk, bez gaidīšanas. Ēdieni tika pasniegti visi kopā, bez ilgas gaidīšanas. Kopumā pieredze ar apkalpošanu bija ļoti patīkama. Nedaudz pietrūka dzērienu paliktņi, kā arī vajadzēja divreiz atgādināt par uzkodu maizītēm. Visādi citādi man ļoti patika, tāpēc arī par apkalpošanu piešķiru 4 no 5 zvaigznēm. 

Kopumā Herbārijs bija patīkama vietiņa, kur pievakarē atnākt un kopā ar kolēģiem pavadīt laiku. Noteikti nāksim vēlreiz, un par to jau arī katram restorānam vajadzētu parūpēties – lai klienti vēlētos atgriezties.

Šajā blogā iespējams atrast vēl citas atsauksmes par citiem restorāniem. Piemēram, ieskaties iepriekšējā rakstā Fazenda restorāna Āgenskalnā atsauksme.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.