kafija restorānos

Labākā kafija restorānos un kafejnīcās

Ja restorānam vai kafejnīcai galvenais pamata produkts ir kafija, tad tai jābūt nevainojamai – tur šaubu nav. Taču zinām, ka ir vietas, kas koncentrējas uz labiem ēdieniem vai aukstajiem dzērieniem. Līdz ar to arī kafija bieži vien paliek otrajā plānā.

Šajā rakstā sīkāk papētīsim labāko restorānu un kafejnīcu topu, kur varēsiet baudīt nevainojamu kafiju. Tāpat skaidrosim pēc kādām pazīmēm viegli atšķirt vai pasniegtā kafija ir tuvu ideālam un kādu sadarbības partneri izvēlēties.

Noteikumi izcilas kafijas pagatavošanai kafejnīcās un restorānos

kafija

Lai viss izdotos kā pēc grāmatas, pagatavojot kafiju ir svarīgi izvēlēties savu kafijas partneri. Kādu, kas nepievils un apgādās ar labāko servisu.

Līdz ar to arī jārēķinās ar šādiem svarīgākajiem priekšnoteikumiem:

  • Apmācīts un zinošs personāls;
  • Augstas kvalitātes kafijas tehnika – gan automāts, gan dzirnavas;
  • Kvalitatīvas un svaigas kafijas pupiņas;
  • Regulāra iekārtu kopšana un tīrīšana.

Šajā sadaļā pastāstīsim vairāk par katru no iepriekš minētajiem priekšnosacījumiem.

Apmācīts personāls – kafijas barista

Barista ir speciāli apmācīts cilvēks, kas pagatavos jums lielisku tasi kafijas. Lai to izdarītu pēc vislabākajām tradīcijām, ļoti svarīgas ir zināšanas un pieredze kafijas pagatavošanā. Pat ar labākajām pupiņām un dārgāko tehniku cilvēks bez priekšzināšanām nespēs pagatavot baudāmu dzērienu.

Ir trīs paši svarīgākie elementi, kas jāprot jebkurām baristām. Pirmais ir noregulēt precīzu kafijas malumu dzērienam, lai iegūtu perfektu ekstrakciju. Otrais ir piena putošana. Pareiza piena putošana ir nozīmīga, lai tavs cappuccino vai latte būtu ne tikai garšīgs, bet arī estētiski skaists. Un trešais, latte art prasmes parāda baristas pieredzi, proti, cik skaisti ir noformēts kafijas dzēriens ar kādu no zīmējumiem piena putās.

Lielākās kafijas kompānijas vienmēr nodrošina kafijas apmācības arī pieredzējušiem baristām. Ir svarīgi apzināties, ka kafijas receptes katram no kafijas grauzdētājiem ir atšķirīgas, lai panāktu labāko aromātu un garšu.

Piemērota augstas kvalitātes tehnika

Laba tehnika nodrošina visus tehniskos procesus, lai kafija izdotos kvalitatīva – temperatūra, spiediens, kafijas malums utt. Kas nav mazāk svarīgi, tehnikai jābūt arī piemērotai konkrētiem apstākļiem. Ja dienā pagatavoto kafijas krūzīšu skaits ir liels, tad tehnikai jābūt ar augstu gatavošanas kapacitāti un ērtai, lai pagatavotu vairākus dzērienus vienlaicīgi. Tādā veidā ātrāk iespējams kafiju sagatavot, neliekot klientiem gaidīt pārāk ilgi, kas arī ir būstiska daļa no servisa.

Kvalitatīvas un svaigas kafijas pupiņas

Nopērkot kafijas kilogramu mājas apstākļos un lietojot šo kafiju veselu mēnesi, kafija jau ceturtajā dienā sāk zaudēt savus aromātus un garšas nianses. Atvērtajā pakā tiek iekšā skābeklis un notiek saskare ar gaismu. Tieši tāpēc svarīgi, ka kvalitatīva kafija tiek ātri patērēta un kafejnīcas un restorāni, kas tirgo lielus apjomus spēj kafijas pupiņas uzturēt svaigas.

Plaša patēriņa kafijai nevajadzētu būt grauzdētai senāk kā 3-6 mēnešus kopš kafijas pagatavošanas brīža, jo vecākai kafijai jau sāk izzust aromāti un garšas nianses.

Pagatavota melna kafija vai espresso nebūt nav melnā krāsā pēc pirmā acu uzmetiena krūzītei. Kafijas virskārtu jāklāj gaiši brūnai un krēmīgai putiņu kārtai. Ja kafija ir pilnībā melna, tad tā visticamāk ir pagatavota no vecākām kafijas pupiņām, pupiņām, kas ilgi nostāvējušas atvērtā veidā vai arī kafijas tasīte ļoti ilgi noturēta pirms pasniegšanas.  

Labu kafiju atradīsi Es Mīlu Kafiju zīmola interneta veikala sadaļā Kafija.

Kafijas iekārtu kopšana un tīrīšana

Kā it visās jomās, kopšanai un tīrīšanai ir liela nozīme. Kafijas automāts ir jātīra katru dienu bez izņēmumiem, ja kafija konkrētajā dienā tiek gatavota.

Netīrot kafijas automātu, tā sistēmās veidojas kafijas eļļu nogulsnes, kas sakrājoties mēdz pelēt un tādējādi bojāt kafijas garšu. Tik pat būtiski ir tīrīt piena sistēmas, jo nenotīrītās piena nogulsnes ļoti ātri sarūgst. Par sekām šajā gadījumā nav jāstāsta nevienam, kurš kaut reizi dzīvē ir pagaršojis pienu no sarūgušas piena pakas.

Tik pat liela loma ir arī ūdens sastāvam – cietības pakāpe, nevajadzīgo piemaisījumu daudzums un vajadzīgie minerāli, kā, piemēram, magnijs. Lai nevajadzīgie ūdens piemaisījumi, kā, piemēram, kaļķis nenogulsnētos kafijas automāta ūdens sistēmā, to nepieciešams regulāri atkaļķot.

Labākie kafijas restorāni un kafejnīcas

esmilukafiju.lv

Zīmolam Es Mīlu Kafiju ir ļoti augsti standarti kafijas iekārtu izvēlē un tās pagatavošanā, tieši tas pats tiek prasīts arī no saviem partneriem. Lai strādātu, piemēram, ar Illy kafiju, konkrētās kafejnīcas vai restorāna personālam ir jāiziet noteiktas teorētiskās un praktiskās apmācības darbam ar šo kafijas zīmolu un iekārtām.

Šo apmācību beigās tiek iegūts īpašs sertifikāts darbam ar konkrētā zīmola kafiju apkalpojošā sfērā un tas garantē, ka kafija, ko baudīsiet, vienmēr būs augstākās kvalitātes. Tai pat laikā ar apmācībām viss nebeidzas, jo pēc tam tiek veiktas regulāras kvalitātes kontroles un vizītes. To laikā iespējams pārliecināties par visu procedūru ievērošanu un jebkuru noviržu gadījumā tās tiek nekavējoties novērstas. Kā dažas no TOP kafejnīcām un restorāniem, ko noteikti iesakām apmeklēt atradīsiet zemāk.

Rīgā iesakām apmeklēt:

  • “Vincents”,
  • “Italissimo”,
  • “Riviera”,
  • “Mulberry”,
  • “Latte it be”,
  • “Eklērnīca Raunas Dārzs”,
  • “Kūkotava”.

Kā arī lielākajās reģiona pilsētās iesakām apmeklēt:

  • Liepājā “Boulangerie” un “Park Coffee”,
  • Ventspilī “Windau Coffee”,
  • Valmierā “Rātes Vārti”,
  • Cēsīs, “Kest”,
  • Rēzeknē “Gors”,
  • Ogrē “Zelta Liepa”,
  • kā arī ārpus reģiona pilsētām aicinām kafiju nogaršot iekš “Nurmuižas pils”.  

Lai neaizmirstami kafijas baudīšanas mirkļi!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.