Veģetārā virtuve

Atteikšanās no gaļas ēšanas kļūst aizvien populārāka un aktuālāka. Par iemeslu šāda uztura izvēlei var kalpot ētiski, veselības vai ekonomiskie apsvērumi, kā arī rūpes par vidi vai reliģiskā pārliecība. Uztura veidu, kas no ēdienkartes izslēdz jebkāda veida gaļu un to saturošus produktus, tostarp arī insektus, kā arī zivis un jūras veltes, sauc par veģetārismu. Tradicionāli veģetāriešu ēdienkartē ietilpst dārzeņi, augļi, graudaugu produkti, pākšaugi, rieksti, sēklas, olas, piena produkti un arī medus. Tomēr, jāuzsver, ka veģetārisms ir iedalāms dažādās kategorijās, sākot ar dažādu gaļas veidu  izslēgšanu no uztura līdz pilnīgai dzīvnieku valsts produktu neēšanai – vegānismam. Vairāk par veģetārisma veidiem uzzināsi rakstā “Veģetārisma veidi”.

Ēdieni un dzērieni, ar kuriem veģetāriešiem jābūt uzmanīgiem

Nezināšanas vai neuzmanības dēļ var gadīties, ka uzturā tiek lietoti dzīvnieku valsts produkti. Dažkārt tie mēdz slēpties tādu ēdienu vai dzērienu sastāvā (vai tiek izmantoti pagatavošanas procesā), kas nebūt nesaistās ar gaļu, tās izstrādājumiem vai zivīm, daži piemēri:

Zefīri, „Haribo” un citas želejas konfektes satur  želatīnu, un tas tiek gatavots no dzīvnieku ādas, kauliem un govju un cūku audiem.

Cieto sieru (piemēram, parmezāna) pagatavošanas procesā tiek izmantots renīns, kas ir enzīms no jaundzimušo teļu kuņģiem. To izmanto piena recēšanai.

Daudzie E ar dažādiem numuriem, kas ir pārtikas piedevas, atrodami gandrīz katrā ražotajā produktā, un bieži vien tie ir dzīvnieku izcelsmes.

Vīns un alus – šo dzērienu ražošanā bieži vien izmanto želatīnam līdzīgu vielu, ko iegūst no zivju peldpūšļiem, lai padarītu šos dzērienus dzidrākus. Ražotāji mēdz arī izmantot olu baltumu proteīnu šo dzērienu gatavošanai.

Cēzara salātu  mērce – tās sastāvā mēdz būt anšovu pastēte.

Augļi un dārzeņi tiek pārklāti ar vasku. Tas var būt ražots gan no naftas, gan palmu eļļas, kā arī no bišu vaska vai šellakas. Pēdējais uzskaitītais vasks  ir veidots no sieviešu dzimtas vaboles izdalījumiem un bieži slēpjas aiz tādiem apzīmējumiem kā konditorejas vai sveķu glazūra.

Rafinētais cukurs – ražotāji dažkārt mēdz izmanot liellopu kaulu sastāvdaļas, lai padarītu cukuru gaišāku.

Populāri veģetāri ēdieni

Veģetārā lazanja   

Tās pagatavošanai ir neskaitāmas variācijas. Var vienkārši aizstāt gaļu, piemēram, ar pupiņām, pamatā pieturoties pie tradicionālās receptes. Vai arī izvēlēties pagatavot lazanju, kas neiekļauj piena produktus un ir  papildināta ar dažādiem dārzeņiem pēc katra gaumes (cukini, burkāniem, baklažāniem, papriku vai seleriju). Pagatavošanai var izmantot ierastās lazanjas plāksnes, vai arī aizstāt tās ar veselīgāku versiju- cukini šķēlēm. Tradicionālo “Bešmela” jeb balto mērci var pagatavot, pat pieturoties pie vegānisma principiem. To gatavojot, piena produktus var aizstāt, piemēram, ar rīsu krēmu, kas paredzēts gatavošanai.

Veģetārais burgers / kotletes

Kotletes vai burgerus, kas nesatur gaļu ir iespējams pagatavot neskaitāmos veidos. To pamatā var izmantot, piemēram, pupiņas, zirņus, kartupeļus, cukini, baklažānus, sēnes, puķkāpostus vai tofu. Masu var papildināt ar dažādiem citiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem un sīpoliem, kā arī sēklām. Veidojot burgeru, to attiecīgi kārto starp maizes rikām, kurās ieklātas salātlapas, tomāti, marinēti gurķi, kāda iemīļotākā mērce (majonēze, veganēze, ķiploku mērcīte, salsa vai karija mērce). Restorānos veģetārie un vegānie burgeri parasti tiek pasniegti kopā ar frī kartupeļiem, kas kopumā izskatās tieši tāpat kā tradicionālie burgeru komplekti.

Veģetārais jeb dārzeņu plovs

Tāpat kā tradicionālā, arī veģetārā plova versiju pamatā ir rīsi. Atšķirība, protams, ir tajā, ka šādi plovi neietver dzīvnieku izcelsmes produktus.  Gaļa tiek aizstāta, piemēram, ar sēnēm, kabaci, pupiņām vai turku zirņiem. Arī dārzeņu plovs tiek papildinātas ar ierastajām garšvielām, pipariem, sāli, sīpoliem un ķiplokiem. Plovu var padarīt interesantāku,  papildinot to ar kokosriekstu pienu vai žāvētiem augļiem (rozīnēm, aprikozēm) un neierastākām garšvielām, vai pārkaisīt ar svaigiem zaļumiem.

Veģetārais karijs

Šī ēdiena pagatavošanai var izmantot turku zirņus, kokosriekstu pienu, karija pastu  un pēc izvēles konservētus vai svaigus tomātus. Ja ir vēlme, ēdienu var papildināt ar dažādiem dārzeņiem. Pēc izvēles var pievienot ķiplokus, sīpolus un, protams, garšvielas. Šāds ēdiens lieliski saderēs kopā ar rīsiem.

Veģetārais dārzeņu sautējums

Sautējuma pamatā var izmantot sev tīkamākos dārzeņus – kāpostus, kartupeļus, zirnīšus un burkānus, kas ir diezgan ierasti latviešu virtuvē. Ja ir vēlmē pēc kā interesantāka, tad dārzeņu sautējumus var pagatavot, par pamatu izmantojot pupiņas un kukurūzu, baklažānus vai ķirbi. Sautējumu var papildināt ar kariju vai kādām citām, piemēram, Āzijai raksturīgām garšvielām vai kokosriekstu pienu.

Vegāniskais „Napoleons”

Šo gardo kūku ir iespējams pagatavot pilnībā bez dzīvnieku izcelsmes produktu izmantošanas. Var izmantot jau gatavas nopērkamās kārtainās mīklas loksnes vai arī pagatavot mīklu mājās. Vārītā krēma alternatīva ir pagatavojama no tofu un kokosriekstu piena. Kūku var padarīt interesantāku, pievienojot tai kādu ievārījumu.

Vegānu siera kūka

Šo ir iespējams pagatavot gan cepot, gan vienkārši pāris stundas ir paturot ledusskapī pirms pasniegšanas. Pamatnei var izmantot kādus vegāniskus cepumus un eļļu, riekstus vai sēklas un, piemēram, dateles. Specializētajos veģetāriešu/vegānu veikalos ir iespējams iegādāties krēmsiera aizstājējus, kas pagatavoti no augu valsts produktiem, turklāt pēdējā laikā šādi produkti ir pieejami arī lielākajos ierastajos pārtikas veikalos. Tāpat „siera” masas pagatavošanai var izmantot avokado, kokosriekstu pienu vai jebkuru citu uz augu bāzes veidotu pienu. Želatīnu var aizstāt ar agaragaru, ko gatavo no aļģēm. Kūku garšu var papildināt pēc izvēles ar augļiem, ogām, sēklām vai šokolādi.

Veģetārie un vegānu restorāni Rīgā

Veģetārisms kļūst aizvien populārāks arī Latvijā. Šāda tendence ir veicinājusi veģetāriešu un vegānu restorānu skaita pieaugumu Rīgā.

Fat Pumpkin

Restorāns “Fat Pumpkin” atrodas Vecrīgā, Grēcinieku iela. Restorāna telpa ir neliela, bet gaumīgi iekārtota. Tā piedāvājumā ir dažādas zupas, pamatēdieni, veselīgi dzērieni un arī, protams, kārumi. Google tas ir saņēmis 436 novērtējumus ar vidējo rādītāju 4.4 zvaigznes.

Terapija Vegan Cafe”  

Restorāns ir populārs, it īpaši tā nedēļas nogales branči. Ja nevēlies sabojāt savu brīvdienu rītu un palikt aiz durvīm, tad atceries par savlaicīgu rezervāciju, vismaz pāris dienas pirms vēlamā datuma. Šo restorānu atradīsi Bruņinieku ielā.

Google Terapija ir saņēmusi salīdzinoši diezgan daudz atsauksmju, kopā – 541. Vidējais vērtējums ir vairāk kā labs – 4.7 zvaigznes.

Mazā terapija

Šo lielisko vietu atradīsi Skolas iela. Google vērtējumā tā ir saņēmusi 4.9 zvaigznes no kopumā 53 vērtētājiem.

The Beginnings

Rīgā ir divi “The Beginnings” restorāni, viens no tiem atrodas uz Krišjāņa Barona ielas, bet otrs t/c „Spice”. Restorānu piedāvājumā ir plašs veselīgu, gardu un pārsvarā veģetāru ēdienu klāsts. Ēdienkartē nedaudz ir ietvertas zivis, jo to lietošana uzturā tiek uzskatīta par veselīgu.

Google vērtējums abiem restorāniem ir diezgan līdzīgs, bet vērtētāju skaits krasi atšķiras. Barona ielas restorāns ir saņēmis 202 atsauksmes, kas kopumā dod 4.5 zvaigznes. Otrs restorāns mazliet atpaliek, kopā saņemot 4.2 zvaigznes, bet to novērtējuši ir tikai 20 klienti.

Gardā pupa

Šo mājīgo veģetāriešu restorānu gan atradīsi ārpus centra, bet ar sabiedrisko transportu ērti pieejamā vietā Pārdaugavā, Kalnciema ielā. Tā vidējais vērtējums Google ir ļoti labs- 4.8 zvaigznes, ko veido 110 atsauksmes.

Nirvana

Šī restorāna saimniece ir sabiedrībā zināmā modes māksliniece Šeila. Svaigēdāju restorāns atrodas Ģertrūdes iela. Tā vērtējums Google ir gandrīz maksimāli augstākais- 4.9 zvaigznes, tiesa, to veido gan tikai 35 atsauksmes.

Nata Cafe

Lāčplēša ielā atrodas “Nata Cafe”, kas Google saņēmusi 12 atsauksmes ar vidējo vērtējumu 4.5 zvaigznes. Tajā iespējams nobaudīt gan veselīgu veģetārisku maltīti, gan tā saucamos “junk food”.

Miit Coffee

Lāčplēša ielā atradīsi vēl vienu veģetāriešu restorānu ar lielisku kafiju. Google tam ir daudz atsauksmju -746, kas kopumā sniedz 4.6 zvaigznes.

Rāma

Krišjāņa Barona ielā atrodams vēl viens veģetāriešu restorāns “Rāma”. Tā piedāvājumā ir kvalitatīva maltīte par draudzīgām cenām. Jāpiebilst, ka ap dienas vidu ir pieejamas kompleksās pusdienu maltītes. Google tā vidējais vērtējums ir 4.6 zvaigznes, ko veido 339 atsauksmes.

Bhajan Cafe Riga

Antonijas ielā iespējams nobaidīt vegāniskus Rietumu ēdienus un kūkas Austrumu atmosfērā. Google 141 saņemtā atsauksme tam sniedz gandrīz augstāko iespējamo vērtējumu – 4.9 zvaigznes.

Restorāni ar veģetāriešu un vegānu ēdienkarti

Fazenda

Rīgā ir divi “Fazenda” restorāni, Baznīcas ielā un Nometņu ielā. Restorānu ēdienkartē ir izveidota atsevišķa sadaļa tieši ar veģetāriešu ēdieniem. Abu restorānu reitings ir ļoti līdzīgs, tomēr Nometņu ielas “Fazenda” ir mazliet priekšā ar 4.4 zvaigznēm, ko veido 537 vērtējumi, turpretī otrs restorāns ir saņēmis 4.3 zvaigznes no 402 atsauksmēm.

Storano

Arī restorāna “Storano” saimnieki ir padomājuši par veģetāriešiem, izveidojot īpašu sadaļu ēdienkartē šāda dzīvesveida piekritējiem. To atradīsiet Brīvības gatvē. Google tam ir 4.2 zvaigznes, ko veido 546 vērtējumi.

Gan bei

„Gan bei” ir diezgan plaša restorānu ķēde, kuru ēdienkartē pieejami dažādi veģetārie ēdieni. Google par Gan Bei vidējais novērtējums svārstās starp 4.1 līdz 4.4 zvaigznēm, ko sastāda diezgan pieklājīgs atsauksmju skaits.

Tikai karotes

“Tikai karotes” ir zupu restorāns, kas savā ēdienkartē ir iekļāvis arī veģetārās zupas. Rīgā ir atrodami trīs šādi restorāni, kas izvietoti tirdzniecības centros – „Alfa”, „Olimpia” un „Rīga Plaza”. Vērtējumu skaits nav liels – sākot no 3 līdz 21. No tiem visaugstāko novērtējumu ir saņēmis t/c “Rīga Plaza” atrodamais – 4.0 zvaigznes, pārējie nedaudz mazāk.

Cafemriga

Kr. Barona iela atrodama zero waste kafejnīca, kas savā ēdienkartē piedāvā arī vegāniskus un bezglutēna ēdienus, kā arī lielisku kafiju. Google novērtējumā tas ir saņēmis 4.9 zvaigznes, kuru pamatā ir 37 atsauksmes.

Skudru pūznis

Ernesta Birznieka-Upīša iela ir bezglutēna kafejnīca, kuras ēdienkartē ir pieklājīga izvēle arī priekš tiem, kuri pieturās pie veģetāriska dzīves stila. Google 76 vērtētāji tai ir snieguši vidēji 4.7 zvaigznes.

Annas Dārzs

Mūkusalas ielā gaumīgā restorānā “Annas Dārzs” arī veģetāriešiem un pat vegāniem būs ko nobaudīt. Google izteikti 598 vērtējumi par šo vietu, vidēji sniedzot 4.5 zvaigznes.

Terra

Terra ir modernā stilā iekārtots restorāns, kas atrodams Blaumaņa iela. Google tam ir piešķirtas 4.3 zvaigznes no kopumā 257 vērtējumiem. Te pieejama gan veselīga, gan ne tik veselīga, bet viennozīmīgi garda maltīte arī veģetāriešiem un vegāniem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *