Vegānu ēdienkartes aktualitātes

Vegānisms ir uztura veids, kas balstīts uz augu valsts produktiem, pilnībā atsakoties no dzīvnieku izcelsmes pārtikas patērēšanas uzturā (gaļas, piena produktiem, olām, medus un arī insektiem). Veģetāriešu un vegānu dzīves veids kļūst aizvien populārāks. Saskaņā ar Eiropas Veģetāriešu savienības datiem, Eiropā vien aptuveni 30 miljoni cilvēku ir veģetārieši vai vegāni. Pieprasījums pēc vegāniskiem produktiem palielinās būtiski gadu no gada. Šī tendence veicina to, ka tirgū ienāk aizvien jauni  produkti, ar kuriem iespējams aizstāt ierastos ēdienus. Šajā rakstā apskatīsim lielākās vegānisma aktualitātes.

Sēnes

Avots: Unsplash

Lai gan šķiet, ka sēnes jau sen ir labi zināms pārtikas produkts, tomēr augot vegānisma popularitātei ir atrasts jauns veids to pielietošanā. Šis pavērsiens būs lieliska ziņa tiem, kam garšo gaļa, bet atteikušies no tās veselības iemeslu vai ētisku apsvērumu vadīti. Izrādās, ka no sēnēm var pagatavot bekonu, kas garšo gandrīz tāpat kā ierastais. Lieliski derēs šitaki sēnes, kas vienkārši ir jāsagriež šķēlēs, jāapslaka ar olīveļļu, jāpārkaisa ar sāli un jācep uz pannas, līdz tās kļūst kraukšķīgas.

Puķkāposti

Avots: Unsplash

Puķkāposti  jau kādu laiku ir ļoti populāri vegānu virtuvē, jo no tiem ir iespējams pagatavot ierasto komforta ēdienu vegāniskās versijas. No šī dārzeņa iespējams pagatavot rīsus, sulīgu steiku, gnoči (itāļu kartupeļu klimpas), kā arī picas pamatnes. Izrādās, ka no šī dārzeņa ir iespējams pagatavot gardus smūtijus, tas padarīs to garšu krēmīgu. Atliek vien sablenderēt saldētu puķukāpostu kopā ar, piemēram, banāniem, zemenēm, mellenēm un mandeļu pienu un baudīt.

Augu valsts izcelsmes “piens” un “jogurti”

Avots: Pexels

Jau kādu laiku labi  zināmi ir riekstu, piemēram, mandeļu, “piens”. Tagad tirgū aizvien populārāki kļūst arī auzu un zirņu dzērieni. Auzu dzēriena popularitāte slēpjas tajā, ka “piens” ir krēmīgāks par riekstu alternatīvām. No augiem ražots piens lielisks derēs arī kapučino un citu kafijas dzērienu pagatavošanai, atšķirību no tradicionālā varianta būs grūti noteikt. Tāpat parādās aizvien jauni uz augu bāzes ražoti “jogurti”, kas ir lieliski probiotiķi.

Saldie ēdieni

Avots: Unsplash

Kēksiņi, kuru mīklas pamatā ir pupiņas, avokado saldējums, saldais humuss vai tā “piena” kokteiļi, ir īsti gardumi.  Recepšu blogos un tirgū parādās aizvien jauni un lieliski kārumi, kas gatavoti tikai no augu valsts izcelsmes produktiem. Šī tendence pavisam noteikti palīdz noturēties pie šāda dzīvesveida, jo arī vegānu kārumi kļūst aizvien dažādāki un pieejamāki.

Vegāniskā “gaļa”

Popularitāti iemantojis ir ēdiens ar augstu olbaltumvielu līmeni, kas tiek gatavots no kviešu glutēna un ūdens- seitan. No šī produkta iespējams ražot gaļai ļoti līdzīgus produktus un to var pagatavot dažādos veidos. Ar attiecīgajām garšvielām tas var garšot gan kā vistas gaļa, gan  kā liellops.

Zivis

Avots: Unsplash

Viens veids, kā radīt ēdienu, kas garšo kā zivis, bet sastāv tikai no augu valsts produktiem, ir to gatavošana no banānu ziediem. Tas ir violetas krāsas zieds, kas aug banānu ķekaru galā. Attiecīgās marinādes un garšvielas liks šim augam garšot kā zivīm. Šāda “zivs” lieliski iederēsies arī burgeros.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.