pierogi

Poļu virtuve

Ja ir vēlme patiesi izbaudīt poļu tradicionālos ēdienus, tad pirmā lieta ko ir jāizdara – jābeidz skaitīt kalorijas. Ēdieni ir diezgan  trekni un to sastāvā ir daudz gaļas un, protams, tie ir arī gardi. Pie tam, poļiem patīk lielas porcijas un papildināt ēdienus ar treknām piedevām, kā krējumu un sviestu.  Līdzās gaļai un desām, poļi iecienījuši arī skābētus kāpostus,  bietes, gurķus un sēnes. Starp populārākajām garšvielām ir pētersīļi, pipari, dilles un ķimenes. Lai, kā sacīt jāsaka, veicinātu gremošanas sistēmas darbību, ierasts uzdzert poļu degvīnu, jo īpaši svētkos. Aplūkosim īsumā populārākos ēdienus.

Pierogi

Pierogi (attēlā raksta sākumā) pēc būtības ir paliela izmēra pelmeņi ar dažādiem pildījumiem, kas var būt gan asi, gan saldi. Tradicionāli pildījumam izmanto skābētus kāpostus, gaļu ar sīpoliem vai kartupeļus ar sieru un sīpoliem. Deserta pierogi tiek pildīti ar saldo sieru, ogām un cukuru vai krēmu.

Golabki

Šis ēdiens latviešu virtuves izpratnē būtu kāpostu tīteņi. Pēc būtības tā ir rīsu un maltās gaļas masa, kas tiek pildīta kāpostu lapās un tos gatavo tomātu mērcē. Gaļas masu papildina ar sīpoliem, ķiplokiem, sāli un pipariem. Ēdienu, tāpat kā pie mums, ierasts pasniegt kopā ar skābo krējumu.

Bigos

Bigos tiek tulkots kā “mednieku sautējums” un to bieži mēdz dēvēt par Polijas nacionālo ēdienu. Sautējuma pagatavošanai izmanto dažāda veida gaļu, kā cūkgaļas šķiņķi, ribas vai bekonu, liellopu, vistas gaļu un desiņas. Gaļu sagriež kumosa lieluma gabaliņos un sautē kopā ar skābētiem un svaigiem kāpostiem. Ēdienam mēdz pievienot arī sīpolus, sēnes un kartupeļus.

Rosol

Nosaukums līdzinās mums tik ierastajiem salātiem, bet pasūtot to kādā ēstuvē Polijā tiks pasniegta vistas zupa, ne salāti. Šo zupu ir ierasts baudīt svētdienās vai kādos svinīgos gadījumos kā kāzas vai kristības. Ja esi saaukstējies, tad varbūt šī zupa ir tieši tas, kas tev vajadzīgs, jo tiek uzskatīts, ka tai piemīt dziedinošs efekts. Zupas galvenās sastāvdaļas ir  vistas gaļa, makaroni, burkāni, sīpoli, puravs, selerijas sakne un pētersīļi. Kā garšvielas izmanto sāli, piparus un lauru lapas.

Šnicele 

Cūkgaļas karbonāde jeb poliski kotlety schabowy, kas apviļāta rīvmaizē un fritēta eļļā ir ļoti iecienīts ēdiens Polija. Kā piedevas šādai maltītei tiek pasniegti vārīti kartupeļi ar sviestu, kas tiek dekorēti ar sīpoliem, dillēm, pētersīļiem un ābolu mērci. Tāpat šniceli ierasts ēst kopā arī ar gurķiem, kas sajukti ar skābo krējumu. Poliski šādus salātus dēvē par mizeria un tie arī uzskatāmi par tradicionālo ēdienu.

Poļu dārzeņu salāti

Šie salāti ir diezgan līdzīgi mūsu rasolam, tikai to sastāvā nav ne desas, ne gaļas. Tā kā ēdiens ir ļoti uzplatīts, tad, protams, pastāv ļoti daudzas šī ēdiena variācijas. Salātos ierasti ir kartupeļi, puravi, marinēti gurķi, pētersīļi, vārīti burkāni, zirnīši, selerijas sakne, ābols, olas, majonēze, olīveļļa kā arī sāls un pipari. Ēdienu ierasts likt Lieldienu brokastu svētku galdā.

Zurek jeb zupa maizē

Ir nācies dzirdēt kādu sakām, ka apēdis visu šķīvi? Protams, tiek domāts, ka vienkārši apēsts viss ēdiens no šī šķīvja. Polijā ir ēdiens, ko burtiski var apēst ar visu bļodu. Zurek ir zupa, ko mēdz pasniegt maizes “bļodā”. Tai ir daudz dažādas variācijas, ierasti tā sastāv no baltām desiņām, olām un sīpoliem. Zupai mēdz pievienot kartupeļus, burkānus, bekonu, selerijas sakni un dažāda garšvielas, atkarībā no reģiona.

Ābolu pankūkas

Pankūku mīklu gatavo, kā jau ierasts, no miltiem, piena un olām. Mīklai pievieno sagrieztus ābolus, mazliet pūdercukura, kanēļa un šķipsniņu sāls. Tās cep sviestā uz pannas līdz kļuvušas zeltaini brūnas. Gatavās pankūkas pārkaisa ar pūdercukuru vai pasniedz ar krējumu kam var pievienot arī pūdercukuru.

Virtuļi

Polijā virtuļus sauc par paczki. Ierastākie virtuļu pildījumi ir ievārījums, šokolādes pudiņš, citronu vai vaniļas krēms. Tāpat tos var arī nepildīt, bet gan apviļāt cukurā. Tradīcija paredz tos ēst pirms gavēņa uzsākšanas, tomēr šie kārumi ir plaši izplatīti un nopērkami daudzviet ikdienā.

Krēma kūka

Šo krēma kūku mēdz dēvēt arī par Napoleona kūku.  Kūkas virspusē un apakšā ir mīklas kārtas starp kurām ir bagātīga krēma kārta. Krēma pamatā izmanto pienu, olas, cukuru un vaniļu. Kad kūka ir gatava, to pārkaisa ar pūdercukuru.

Tas īsumā arī viss par populārākajiem poļu tautas ēdieniem. Veidojot šo rakstu, man personīgi sakārojās ābolu pankūkas, noteikti tās drīzumā arī pagatavošu. Kurš ēdiens Tevi sakārdināja visvairāk?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.