kā avokado ātri nogatavināt

Padomi avokado lietošanā – nogatavināšanā un uzglabāšanā

Avokado ir gards auglis, kura pielietošanai ir ļoti daudzi un dažādi veidi. Vissvarīgākais gan ir atrast labi nogatavinātus avokado – iekšā mīkstus un svaigus. Nesezonā tas var būt īstens izaicinājums, tāpēc šajā rakstā sniegsim padomus par to, kā avokado ātri nogatavināt pašam un pēcāk ilgāk saglabāt svaigus.

Raksta saturs ir veidots galvenokārt divos blokos:

Kā nogatavināt avokado

Padomi avokado lietošanā

Ir vairāki veidi, kā nogatavināt avokado mājās pašam, turklāt visai ātri un efektīvi. Viens variants, protams, ir tos gluži vienkārši nolikt malā un ļaut avokado nogatavoties pašiem. Taču reizēs, kad nepieciešami mīksti avokado, ir padomi, ko vari izmēģināt. Viens no mūsu atrastajiem padomiem ļauj tikt pie mīksta avokado vien 10 minūšu laikā.

Tumšs papīra maisiņš un ābols

Tumsa palīdz avokado nogatavoties daudz ātrāk. Tāpēc pirmais padoms, ko iesakām, ir ievietot savus cietos avokado papīra maisiņā. Lai veicinātu nogatavošanās procesu vēl iespaidīgāk, iesakām maisiņam pievienot arī ābolu. Tas izdala īpašu dabasgāzi, etilēnu, kas palīdzēs avokado nogatavoties pašam vēl ātrāk.

Izvieto avokado ar nogatavojušiem banāniem

Vēl viens triks ir savus cietos avokado novietot kopā ar kādu jau nogatvotu augli, piemēram, banānu. Ir redzēts, ka cietam avokado var uzlikt pa virsu banānu un tā augļu hormons pats par sevi izdalās, palīdzot avokado nogatavoties.

Cepeškrāsns un folijs

Teju neticams padoms, kas patiesi darbojas, ir ielikt savu cieto avokado cepeškrāsnī. Vispirms tas ir kārtīgi jāietin folijā un tad jāliek iekšā cepeškrāsnī, kas jau uzkarsēta līdz aptuveni 100 grādiem. Jau 10 minūšu laikā avokado būs skaisti nogatavojies un gatavs ēšanai. Protams, vispirms tas ir labi jāatdzesē.

Speciāli avokado nogatavinātāji

Atradām informāciju, ka ir pieejami arī speciāli avokado nogatavinātāji. Tie visbiežāk ir vilnas maisiņi avokado formā. Šādi nogatavinātāji ļauj avokado palikt tumsā un ātrāk nogatavoties pašiem, taču princips ir tas pats, kas iepriekš tika minēts ar papīra maisiņu. Līdz ar to ir jādomā pašam, vai ir nepieciešams šāds gadžets.

Protams, ja esi īstens avokado entuziasts, iespējams, patiešām ir vērts ieguldīt līdzekļus šādā vilnas maisiņā. 

Vairāk par šo vilnas avokado nogatavinātāju var izlasīt rakstā Kā nogatavināt avokado, tur arī atradīsi saiti uz interneta veikalu, kas tādus tirgo.

Kā avokado ilgstoši uzglabāt svaigus

Padomi avokado lietošanā

Kad esi ticis pie nogatavinātiem avokado, nākošais jautājums, kas rodas, ir kā tos ilgstoši uzglabāt svaigus. Sezonā par pavisam draudzīgām cenām varam iegādāties veselus avokado maisiņus, uzreiz nemaz nepadomājot, ka tos visus varbūt arī nevarēsim laicīgi apēst. Tas pats attiecas arī uz avokado pusītēm – reizēm no rīta uz maizītes sanāk apēst tikai pusi no avokado. Kā lai otru pusi saglabā svaigu līdz nākošajai dienai?

Tad talkā nāk dažādi padomi, kuri ir izmēģināti eksperimentu veidā. Šeit dažus no tiem esam apkopojuši.

Olīveļļa un pārtikas plēve

Ja esi attapies pie neapēstas avokado pusītes, tad var pamēģināt to viegli apsmērēt ar olīveļļu un ietīt pēc tam pārtikas plēvē. Tad likt ledusskapī. Eļļas uzdevums šajā gadījumā ir pasargāt avokado no saskarsmes ar gaisu, tādējādi neļaujot tam iebrūnēt.

Protams, tad ir jārēķinās ar to, ka avokado būs arī jāēd ar šo eļļu. Šis triks labi noderētu gadījumā, ja avokado tiek plānots likt salātos ar olīveļļu.

Līdzīga pieeja ir sasmērēt avokado pusīti ar citrona sulu. Tā ir metode, ko izmanto tad, kad no avokado gatavo mērci tortillas čipsiem jeb gvakamolei.  

Vaska drāniņa

Itin labi noder arī vaska drāniņas, kas pēdējā laikā kļūst ar vien populārākas. Tas ir ilgtspējīgs un dabai draudzīgs veids, kā pasargāt dažādus produktus no pāragras bojā ejas. Vaska drāniņās var ievietot sagrieztus augļus un dārzeņus, sierus u.c. ēdienus. Tas pats attiecas arī uz avokado pusītēm. Turklāt vaska drāniņas nav arī dārgas.

Auksts ūdens

Ja tomēr tev vēl nav sarūpēja vaska drāniņa, tad vēl viens dzirdēts padoms ir ievietot savu avokado aukstā ūdenī. Tas aptur avokado nogatavošanās procesu, sniedzot tev vairāk laika, kad apēst savu augļa pusīti.

Tas arī viss no mums par to, kā nogatavināt un uzglabāt avokado.

Ieskaties arī citos mūsu padomu un ieteikumu rakstos, piemēram, Galda piederumu izvietojums restorānā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.