Domājot par nīderlandiešu virtuvi, uzreiz tā īsti nenāk prāta kas īpaši raksturīgs šai valstij. Šīs valsts virtuve nav izslavēta visā pasaulē, bet tas nebūt nenozīmē, ka Nīderlandei nav ko piedāvāt. Nīderlandiešiem ir īpaši un populāri sieri, dažādas uzkodas un, protams, gardās vafeles, kuras noteikti būsi manījis arī mūsu veikalu plauktos. Apskatīsim šos un vēl citus tur iecienītākos ēdienus.
Siers
Sieri, kas nāk no šīs valsts ir ļoti populāri. 2019. gadā Nīderlande bija otrā lielākā siera eksportētāja valsts pasaulē. Vairums no mums noteikti būs dzirdējuši un iecienījuši tādus sierus kā Gouda un Edam. Šie sieri nāk no Nīderlandes un nosaukti to pilsētu vārdos, kur tie tika sākotnēji gatavoti. Vēl pie zināmākajiem Nīderlandes sieriem pieder Maasdammer, Borenkaas, kazas siers un kūpinātais siers.
Jaunā siļķe
Zivju ēdienu cienītājiem noteikti būtu jānobada holandiešu “jaunā siļķe”. Siļķe tiek pasniegta jēla kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un marinētiem gurķiem. Atbilstoši tradīcijām, siļķi ēd to turot rokās aiz astes. Tāpat to ierasts arī likt sviestmaizēs.
Kibbeling
Ja jēlas zivis īsti nav tavā gaumē, tad varbūt labāk izvēlētie šo eļļā vārīto zivs ēdienu. Parasti tā ir menca vai kāda cita baltās gaļas zivs ko panē un vāra eļļā. To pasniedz kopā ar garšaugu majonēzi un citronu. Vislabāk šo ēdienu iegādāties kādā ielas tirdziņā un nobaudīt vēl karstu.
Zirņu zupa
Šī zupa, snert, ir lielisks ēdiens ziemas laikam, kad nepieciešams mazliet sasildīties. Zupa ir pabieza un vairāk izskatās pēc zaļa sautējuma. Tās galvenās sastāvdaļas ir šķeltie zirņi, cūkgaļa, sīpoli, puravi, selerija, kartupeļi un burkāni.
Holandiešu frī kartupeļi
Galvenā sastāvdaļas, protams, ir kartupeļi. Tradicionālā iezīme šīs valsts frī kartupeļiem ir, tas, ka tie nav plāni griezti un tiek pasniegti papīra tūtē. Īpašus tos padara piedevas, piemēram, zemesriekstu mērce, majonēze un sīpoli vai karija kečups ar majonēzi un sīpoliem.
Gaļas bumbiņas
Šī ir iecienīta uzkoda ko ierasti bauda kopā ar alu. Bumbiņas gatavo no liellopa gaļas, sīpoliem, sviesta, miltiem un buljona. Masai pievieno muskatriekstu, sāli un piparus. Bumbiņas apviļā miltu, olu un rīvmaizes masā. Tās no ārpuses ir kraukšķīgas, bet mīkstas un sulīgas iekšpusē.
Stamppot
Šis ēdiens lieliski iederas kādā drūmā un aukstā ziemas dienā. Aiz nosaukuma stamppot slēpjas kartupeļu biezenis, kas papildināts ar citiem dārzeņiem un arī desiņām. Bez kartupeļiem ierasts pievienot arī sīpolus, kale un skābētus kāpostus. Labākai garšai biezenis tiek papildināts ar sviestu un pienu.
Holandiešu vafeles
Stroopwafel ir nīderlandiešu populārākais kārums, kas zināms teju visā pasaulē. Vafeles gatavo no miltiem, sviesta, cukura, rauga, piena, olām, sīrupa un kanēļa. Kad vafeles ir izceptas, tās horizontāli pārgriež uz pusēm, iepilda tajās lipīgu sīrupu (stroop) un saliek kopā.
Ābolu pīrāgs
Šo varētu uzskatīt par iecienītāko saldo ēdienu. Mīklas pamata sastāvdaļas ir milti un ūdens. Pīrāgs ir bagātīgi pildīts ar gabaliņos sagrieztiem āboliem, kas papildināti ar kanēli, rozīnēm un cukuru. To pasniedz ar putukrējumu.
Eļļas bumbas
Šis kārums līdzinās mums zināmajiem poņčikiem – tā ir salda mīkla, kas vārīta eļļā. Pildījumu ziņā gan ir atšķirība. Tos mēdz papildināt ar augļu gabaliņiem un pārkaisīt ar pūdercukuru. Šis ir ierasts deserts Jaunā gada sagaidīšanas galdā.
Holandiešu lakrica
Daudziem šis kārums ir neizprotams un nebaudāms, bet lakrica ir viens no iecienītākajiem saldumiem Holandē. Tas, ka nīderlandiešiem tā patiesi garšo, pierāda arī fakts, ka viņi ieņem pirmo vietu pasaulē pēc lakricas patēriņa uz vienu cilvēku. Tiek lēsts, ka vidēji katrs iedzīvotājs apēd ap 1,8 kilogramiem lakricas ik gadu. Šai valstij raksturīgā lakrica ir sāļāka nekā ierasts citur.
Tas īsumā arī viss par Nīderlandes populārākajiem ēdieniem. Šīs valsts sieri un kārumi, ja neskaita lakricu, man šķiet ļoti kārdinoši. Tāpat arī valstij raksturīgās uzkodas mani uzrunāja, ja neskaita siļķi. Vai Tev pietiktu drosmes nobaudīt jēlo siļķi ar sīpoliem un marinētiem gurķīšiem?