Ziniet, kas makaronu zemē Itālijā teju vai skaitās noziegums? Gatavot kopā dažādus makaronu veidus. Makaronu veidu ir patiešām daudz, un lai gan šķiet, ka makaroni būtībā ir viens un tas pats, tomēr tie atšķiras, īpaši jau formas ziņā. Lai gan par makaronu zemi uzskatām tieši Itāliju, izrādās, ka tos tur visdrīzāk ieviesuši musulmaņu iekarotāju aptuveni 800. gadā un, protams, tālāk dažādi to veidi attīstīti arī citās zemēs.
Šeit atradīsi pārskatu par lielu daļu makaronu veidiem, kur katram piemeklēts aprakstošs attēls. Varbūt šis raksts Tev noderēs, lai saprastu, kādi makaronu veidi jau ēsti, un kas vēl jāizmēģina.
Rakstā makaronu veidi ir iedalīti grupās. Spiediet uz saiti, ja vēlaties doties uz konkrēto sadaļu.
- Garie un vidēji garie makaroni
- Īsie makaroni
- Izstiepta veida makaroni
- Makaroni zupām
- Makaroni ar pildījumu
- Gnocchi
Raksta noslēgumā arī padomi makaronu pagatavošanai.
Garo un vidēji garo makaronu veidi
Bigoli
Spageti veida makaroni, bet resnāki un mīkstāki. Tos gatavo no pilngraudu miltiem, dažreiz to mīklai pievieno arī pīles olu.
Bucatini
Biezāki spageti tipa makaroni, kuru vidus ir caurs.
Capellini
Ļoti plāni spageti veida makaroni, bieži savīti kopā “ligzdās”. Tulkojumā nozīmē “plānie mati”.
Fedelini
Ļoti plāni spageti tipa makaroni.
Fettuccine
Makaronu veids, ko, šķiet, atpazīst pat tie, kas nav to cienītāji. Tie ir gari makaroni, ap 6.5 milimetrus plati un savīti tādā kā nevīžīgā kamoliņā.
Linguine
Spageti makaroni, kas tulkojumā nozīmē “mazās mēles”. Ļoti iecienīti tieši Itālijā.
Lazanja (Lasagne)
Ir plati taisnstūra formas makaroni, kas varētu tikt tulkoti kā “plakana maizes šķēle”. Šis, iespējams, ir senākais no makaronu veidiem.
Lazanjete
…jeb mazā lazanja ir šaurāka lazanjas versija ar viļņotu malas formu.
Maccheroncini di Campofilone
Izskata ziņā kā plānas strēmeles. Šī veida makaronu pagatavošanai izmanto olas.
Mafalde
Makaronu veids savu nosaukumu ieguvis godājot Savojas (Francijā) princesi Mafaldu. Makaroni ir gari, taisnstūra formas un viļņaini.
Pappardelle
Plakanās strēmelēs veidoti makaroni, kuru mīkla ir veidota uz olu bāzes.
Pici
Ļoti biezi, neregulāras formas un gari makaroni, to sarullēšana ir roku darbs.
Pillus
Ļoti plānas makaronu strēmeles, kas tiek gatavotas liellopa buljonā.
Spageti
Neapšaubāmi – makaronu veids, ko ir nogaršojis ikviens. Tie ir gari un plāni cilindriskas formas makaroni, ko veido no miltiem un ūdens.
Spaghetti alla chitarra
Četrstūra formas makaroni, kas veidoti no olām un miltiem. Nosaukumu ieguvuši pateicoties ierīcei, ko izmanto pastas griešanai, kas pēc formas atgādina ģitāru.
Su Filindeu
Tos veido 256 vienādi smalki mīklas pavedieni, kas tiek žāvēti saulē. Jāpiebilst, ka šis ir ļoti reti sastopams makaronu veids. Tāpēc ja esi dažādu makaronu veidu mednieks, tad to atrašana ir īstais izaicinājums Tev.
Tagliatelle
Gari makaroni platumā no 6,5 līdz 10 milimetriem, kas ir samudžināti tādā kā kamoliņā. Tulkojumā nozīme “griezt”.
Taglierini
Šie ir tagliatelle makaronu plānākā versija.
Vermicelli
Tulkojumā tas nozīmē “mazais tārps”. Itālijā šo makaronu veido mazliet biezāku nekā spageti makaronus.
Ziti
Gari un šauri makaroni, ko pirms vārīšanas ierasts salauzt. Tulkojumā vārds nozīmē “līgavas un līgavaiņi”.
Īso makaronu veidi
Boccoli
Īsi, plāni un savītas formas makaroni.
Calamarata
Pēc izskata šis makarons atgādina platu gredzenu.
Cappelli da chef
Izskatās pēc šefpavāra cepures un tiešajā tulkojumā to arī nozīmē.
Casarecce
Īsi makaroni ar “s” veida formu. Tulkojumā nozīmē “gatavoti mājās”.
Casatellane
Makarons ar gliemežvāku formu, kas tiek tulkots kā “pils iemītnieks”.
Cavatappi
Makarons ar vīna korķviļķa formu, kas tulkojumā to arī nozīmē.
Cavatelli
Īsi un garāki makaroni, kas tiek veidoti trīs lielumos, ko parast mēra pēc pirkstiem.
Chifferi
Mazi un plati makaroni, kas var būt gan taisni, gan izliektas formas.
Cicioneddos
Gliemežvāka formas makaroni, kas tiek izrullēti ar rokām.
Conchiglie
Izliekti gliemežvāka formas makaroni.
Creste di galli
Īsi, izliekti un rievoti makaroni.
Farfalle
Tulkojumā to nozīme ir “taureņi”.
Fiori
Zieda formas makaroni, kas tulkojumā arī nozīmē “ziedi”.
Fusilli
Latvijas veikalos plaši pieejams makaronu veids. Tie ir plāni un savīti (kā korķviļķis).
Garganelli
To mīklas pagatavošanai tiek izmantotas olas un tā tiek veidota rievota kvadrāta formā, kas pēc tam tiek sarullēta kā trubiņa.
Gemelli
“S” formas makaronu veids, kas tiek savīts brīvā spirāles formā.
Gomiti
Tulkojumā nozīmē “elkonis” un pēc formas atgādina saliektu elkoni.
Kusksu
Izmēra ziņā tie ir nedaudz lielāki par koriandra sēklu. Tradicionāli tos izmanto Maltas zupā.
Lanterne
Izliekti un rievoti makaroni, kas tulkojumā nozīmē “laternas”.
Lorighittas
Makaronu mīklas strēmeles tiek divreiz aptītas ap trīs pirkstiem tā, lai tie veidotu gredzena formu un tad tiek pagriezti tā, lai atgādinātu virvi. Šis vārds tulkojams kā “mazie gredzeni”.
Maccheroni
Caurules formas makaroni, kas var būt gan taisni, gan ieliekti.
Mafaldine
Īsi makaroni, kas ir viļņaini.
Maltagliati
Dažādu formu makaroni, kas tulkojami kā “slikti sagriezti”.
Malloreddus
Šo makaronu mīklas rullēšana ir roku darbs, to forma – gliemežvāks.
Mandala
Šo makaronu dizains tika izveidots 1987. gadā, iedvesmojoties no mandalu zīmējumiem.
Marille
Nosaukumu varētu tulkot kā “no jūras”. Dizainu šim makaronu veidam radīja 1983. gadā, un tas izskatās kā okeāna vilnis.
Mezzani
Makarons izskatās pēc īsas un rievotas caurulītes, kas tulkojumā nozīmē “puse no izmēra”.
Mezzi bombardoni
Platas formas cauruļveida makaroni.
Nuvole
Šie nelielie makaroni tulkojumā nozīmē “mākoņi”.
Passatelli
Šos makaronus gatavo vistas buljonā no maizes drupačām, olām, rīvēta parmezāna siera, citrona un muskatrieksta.
Pasta al ceppoas
Plākšņu veida pasta, kas vizuāli līdzinās kanēļa standziņai.
Penne
Vidēja garuma caurulītes ar rievotām malām, kas grieztas pa diagonāli. Interesanti, ka to tulkojums ir “spalvas”.
Penne ricce
Skruļļainā pennes versija, kas parasti ir rievotas formas.
Pizzoccheri
Plakanas makaronu plāksnītes, kas tiek gatavotas no griķu miltiem.
Radiatori
Vizuāli pēc formas tie pielīdzināmi radiatoriem (vecajiem), un arī to nozīmē tiešajā tulkojumā. To forma padara tos piemērotus ēdieniem, kas sastāv no biezas konsistences mērcēm.
Riccioli
Formas ziņā atgādina matu lokas.
Ricciolini
Īsi un plati makaroni, kas iegriezti 90 grādu leņķī.
Ricciutelle
Īsi, spirālveida makaroni.
Rigatoni
Vidēja izmēra caurulītes, kas var būt gan taisnas, gan ieliektas, tomēr vienmēr šie makaroni būs rievoti.
Rombi
Kā no nosaukuma var noprast – šie ir makaroni ar romba formu.
Rotelle
Makaroni kuru izskats atbilst to nosaukumam – “mazie riteņi”.
Sagnette
Tie izskatās pēc īsām un plānām strēmelēm.
Sedani
Rievotas caurulītes, kas var būt gan ieliektas, gan taisnas. Vārda nozīme tulkojot – “selerija”.
Spirali
Spirālveida caurulītes, tulkojumā nozīmē “spirāles”.
Spiralini
Attiecīgi arī to izmēram, nosaukums nozīmē “mazās spirāles”.
Tortiglioni
Palieli, cauruļu formas makaroni ar rievotām spirālveida malām.
Treccioni
Savīts makaronu veids, kas tulkojumā nozīmē “bize”.
Trofie
Makaroni ar plānu un savītu formu, kas gatavoti no kviešu miltiem un ūdens.
Vesuvio
Šie makaroni nosaukti par godu kalnam Vesuvius. Pēc izskata tiem ir līdzība ar korķviļķa formu.
Izstiepta veida makaroni (strascinati )
Corzetti
Plakanas formas apaļi makaroni, kas nosaukumu ieguvuši no monētām, kas 14. gadsimtā tika izmantotas Dženovēzē.
Foglie d’ulivo
Makaronu forma veidota kā olīvkoka lapas.
Orecchiette
Makaroni, kam ir neregulāras formas izliekts veidojums. Tulkojumā tie nozīmē “mazās ausis”.
Makaroni zupām
Acini di pepe
Tulkojumā nozīmē “piparu graudi”.
Alfabeto
Makaroni, kas formas ziņā veidoti kā alfabēta burti.
Anelli
Mazi makaronu gredzeni pēc formas.
Anellini
Vēl mazākas formas gredzeni par anelli veidu.
Conchigliette
Mazi makaroni ar gliemežvāku formu. Nosaukums tulkojams kā “mazie gliemežvāki”.
Corallini
Mazas un apaļas formas makaronu caurulītes, tulkojumā nozīmē “mazie koraļļi”.
Ditali
Īsi cauruļveida makaroni. To nosaukumu varētu tulkot kā “uzgalis” vai “uzpirkstenis”.
Farfalline
Mazi makaroni, tauriņa formā, kas tulkojumā nozīmē “mazie taureņi”.
Fideos
Makaroni, kas tiek gatavoti no miltiem, olām un ūdens. Izskata ziņā tie ir smalki gari un savīti tādās kā pikās vai nekārtīgos, placinātos kamoliņos.
Filini
Ap 12 – 15 milimetrus garas makaronu strēmelītes, to nosaukums tulkojams kā “mazie diegi”.
Fregula
Šis makaronu veids ir cēlies no Sardīnijas. No mīklas veido mazas, apaļas bumbiņas ap 2-3 milimetru diametrā un apcep krāsnī.
Funghini
Mazi makaroni, kas izskatās pēc sēnītēm un tulkojumā arī nozīmē “mazās sēnes”.
Grattino
Mazi, dažādu formu makaroni, kas tulkojamā nozīmē “mazie graudi”.
Midolline
Plakani makaroni, kam ir asaras forma.
Occhi di pernice
Izmēra ziņā ļoti mazi makaroni, kas tulkojumā nozīmē “irbes acis”.
Orzo
Makaroni ar rīsu formu.
Pastina
Tulkojumā nozīmē “mazie makaroni”. Šajā vārdā apzīmē arī visu mazo makaronu “saimi”.
Piombi
Tulkojami kā “pērļu makaroni”.
Quadrettini
Nelieli un plakani makaroni, kam ir kvadrāta forma, tulkojumā nozīmē “mazie kvadrāti”.
Sorprese
Nosaukums tulkojams kā “pārsteigums”. Formas ziņā neielieli makaroni ar zvana formu, kas malās ir rievoti.
Stelle
Makaroni mazu zvaigznīšu formā.
Stortini
Mazāka “elkoņu makaronu” versija.
Tripolini
Tulkojami kā “ vītolu grozi”. Izskata ziņā – nelieli ieliekti makaroni.
Makaroni ar pildījumu
Šajā sadaļā makaroni, kas jau uzreiz veikala plauktā būs pildīti ar kādām garšvielām vai arī paredzēti pildīšanai.
Agnolotti
Daļēji apaļas vai kvadrāta formas kabatiņas, kas var tikt pildītas ar ricotta vai citiem sieriem, gaļu vai dārzeņiem. Tulkojumā tie nozīmē “eņģelīši”.
Caccavelle
Lieli makaroni, bļodas formā, kas paredzēti pildīšanai. Tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “pods”.
Cannelloni
Makaronu rullīši, ko pilda ar dažādiem pildījumiem, parasti tie tiek gatavoti krāsnī.
Cappelletti
Kvadrāta mīklas gabaliņi, ko pilda ar malto gaļu un pārloka trijstūra formā. Šis nosaukums tulkojams kā “cepures”.
Caramelle
Pildīto makaronu veids, kas izskata ziņā līdzinās konfektēm un to arī nozīmē šis vārds tulkojumā.
Casoncelli un casunziei
Tie ir pildīto makaronu veidi un to nosaukums, iespējams, cēlies no vārda casa jeb māja.
Conchiglioni
Pildāmi makaroni, kas pēc formas izskatās kā lieli gliemežvāki un tāds ir arī nosaukuma tulkojums.
Culurgiones
Šo makaronu veidu tradicionāli pilda ar kartupeļiem un piparmētru.
Lumache
Tulkojumā šis vārds nozīmē “gliemeži” un vizuāli būtu pielīdzināmi gliemežu “mājiņām”.
Mezzelune
Pusapļa formas kabatiņas, kas tulkojumā nozīmē “pusmēness”.
Occhi di lupo
Tulkojumā šie makaroni nozīmē “vilku acis”. Tie ir lieli un tādas pašas formas kā penne makaroni.
Pansotti
Trīsstūra formas makaroni, ko nav ierasts pildīt ar gaļu. Tulkojumā šis nosaukums nozīmē “lielie vēderi”.
Ravioli
Šo populāro makaronu veido no diviem makaronu kvadrātiņiem un pilda ar gaļu, sieru, dārzeņu biezeņiem vai kombinējot dažādas sastāvdaļas.
Sacchettoni
Vēl viens pildīto makaronu veids, kas ir mazi kvadrāta formas. Tos aptin ap pildījumu un pagriež. Tulkojumā nosaukums nozīmē “mazie maisi”.
Tortelli
Tulkojums šim vārdam ir “mazie pīrāgi”. Kvadrāta formas makaronus pārloka, lai tie izveido trīsstūrus. Izmēra ziņā tie ir ap 30×35 milimetri. Šim makaronu veidam ir pieejamas arī saldās versijas.
Tortellini
Gredzena formas makaroni, kas ierasti tiek pildīti ar gaļu un sieru.
Tortelloni
Apaļas vai taisnstūra formas makaroni, kas ir apmērām 38×45 milimetrus lieli. Parasti to pildījumā nav gaļas.
Tortelli del Mugello
Makaronu veids, kas tiek pildīti ar kartupeļiem.
Tufoli
Šiem makaroniem ir liela gliemežvāka forma un tie ir paredzēti pildīšanai, tostarp ar gaļu un sieru.
Gnocchi veidi
Canederli
Mazas mīklas bumbiņas, kas parasti tiek veidotas no maizes drumstalām, bet saldās versijas tiek veidotas no kartupeļiem. Šie makaroni ir cēlušies no Vācijas.
Ja vēlies nogaršot makaronus, kas pagatavoti profesionāļu uzraudzībā, tad iesakām izvēlēties restorānu Italisimo, kur noteikti atradīset vairākus rakstā minētos makaronu nosaukumus. Bet ja ir garastāvoklis rīkoties pašam, zemāk atradīsi informāciju par makaronu pagatavošanu.
Padomi makaronu pagatavošanai
Lai pagatavotu labus makaronus ir nepieciešama pacietība. Jo vairāk laika ieguldīsi, jo gardāki būs makaroni.
- Kļūda, kuru visbiežāk pieļaujam ir nepietiekams katla lielums. Tāpēc jāizvēlas katls, kur makaroniem ir vieta izplesties, tas palīdzēs makaroniem nesalipt kopā.
- Ūdens ir kārtīgi jāsasāla. Pavārskolās māca, ka ūdenim jāgaršo tā, ka būtu nācis no sālsūdens okeāna. Ikdienā 1 līdz 2 ēdamkarotes būs īstais sāls daudzums, kuru ieturēt gatavojot makaronus.
- Kad makaroni ir ūdenī, neaizmirsti ik pa laikam apmaisīt katlu. Atstāti neuzraudzībā, makaroni var pārvārīties un salipt, līdz ar to palikt nebaudāmi.
- Kad makaroni ir izvārīti, neizlej ārā visu ūdeni, pusi no tā ielej atsevišķā traukā. Ūdens būs pilns ar cieti, kas izdalījusies no makaroniem, tāpēc būs labs pamats krēmīgai mērcei.