buljona recepte

Liellopa buljona recepte

Pastāv dažāda veida buljoni, ko izmanto ēdienu gatavošanā. Klasiski ierasts, ka veikalā var nopirkt buljona kubiciņus, taču īstens buljons ir pašu gatavots un garšo pavisam citādi. Ja gribas pagatavot maltīti kā restorānā, tad vajadzētu arī buljonu gatavot pašiem.

Katras izdevušās zupas pamatā ir labs buljons, tāpēc to vajadzētu iemācīties gatavot pašam. Un tad jau tālāk var arī eksperimentēt ar dažādiem ēdieniem un skatīties, kur šo pašu buljonu vēl varēs pielietot – zupās, sautējumos utt.

Šajā rakstā vērtīga recepte par to, kā pagatavot restorāna cienīgu buljonu no kvalitatīvām izejvielām.

Sastāvdaļas buljonam

Lūk, viss, kas tev būs nepieciešams.

  • 1-2 kg liellopa kauli
  • 4- vistas spārniņi
  • 2 nomizoti un uz pusēm sagriezti sīpoli
  • 2 burkāni sagriezti palielos gabalos
  • 2 selerijas saknes sagrieztas palielos gabalos
  • 1-2 ē.k. etiķa
  • 2 tējkarotes cukura
  • 2 sasmalcināti tomāti
  • 1 ē.k. sāls
  • 10 melnie piparu graudi
  • 3-4 lauru lapas
  • 1 ē.k. koriandra sēklu
  • 1 ķiploka galviņa pārgriezta uz pusēm horizontāli
  • Pāris zariņi timiāna
  • Pāris zaļie lociņi

Jo svaigākas un kvalitatīvākas būs sastāvdaļas, jo labāks būs gala rezultāts.

Buljona pagatavošana

Liellopa kaulus, vistas spārniņus, sīpolus, burkānus un seleriju liek lielā cepamtraukā, apslaka ar nedaudz olīveļļu, nedaudz sāls un pipariem. Visu samaisa un liek 200 C grādu cepeškrāsnī uz 1 stundu, pēc pusstundas apmaisot.

Tad visu liek lielā katlā un neaizmirst izkasīt visu, kas pielipis pie cepamtrauka. Pārlej ar ūdeni un uzvāra, ar putu karoti vai parastu karoti noņem putas no buljona virsmas.

Tad pievieno etiķi, cukuru, tomātus, sāli, piparus, lauru lapas, piparu graudus, koriandru, ķiploku, timiānu, lociņu. Uguni noregulē uz minimālo, lai buljons knapi burbuļo un vāra vismaz 8 stundas, papildinot ar verdošu ūdeni ja daudz novārās.

Pēc 8 stundām nokāš buljonu caur sietu. Gaļu no vistas spārniņiem var saglabāt zupai vai citiem ēdieniem. 

Ja buljonu vēlas mazāk treknu, tad to atdzesē un no augšpuses noņem liekos taukus.

soļanka

Buljons gatavs un no tā paša var arī vārīt gardu zupu, piemēram, soļanku. Tās recepti vari izlasīt rakstā Soļankas recepte latviešu gaumē.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *