Ķīniešu virtuve

Ķīniešu virtuve

Ķīniešu virtuve ir ar ļoti senām saknēm, un tā ir būtiska Ķīnas kultūras sastāvdaļa. Ķīnas tradicionālie ēdieni parasti tiek pagatavoti no svaigām sastāvdaļām, un tiek izcelta to dabiskā garša. Svarīgs ķīniešu ēdienu princips ir veidot pretstatus, tādā veidā veidojot īpašas garšas. Visiem vislabāk zināmā noteikti ir Ķīnas saldskābā mērce, kas ir populāra arī Latvijā. Tas ir zināmākais piemērs, kurā tiek kombinētas kontrastējošas garšas un meklēta harmonija starp tām. Ķīniešu ēdienos tiek miksēts salds ar skābu, ass ar maigu, karsts ar aukstu, kaut kas mīksts ar kraukšķīgu.

Ēdienu pagatavošana un pasniegšana

Ķīniešu ēdieni parasti tiek ēsti ar irbulīšiem. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc lielākā daļa ķīniešu ēdienu tiek pagatavoti tā, lai ēdiena sastāvdaļas būtu kumosa lielumā. Galvenās sastāvdaļas ir dārzeņi, zivs vai gaļa, kas ir ērti paņemamas ar irbulīšiem. Ķīniešu ēdienu baudīšanai nazis nav nepieciešams.

Vēl viens iemesls, kāpēc ēdiens ir smalkos gabaliņos, ir tas, ka šādā formātā ēdiena pagatavošanai ir nepieciešama daudz īsāka termiskā apstrāde. Īss ēdiena pagatavošanas laiks ir viena no ķīniešu virtuves īpatnībām – ēdiens ļoti augstā temperatūrā tiek ātri sagatavots un pasniegts. Ne velti daudzos ķīniešu restorānos ēdiens tiek pasniegts praktiski degošs. Ātrā ēdienu sautēšana, kas tiek saukta par Stir Fry, ir izplatīta visā Ķīnā.

Pie mums ir pieņemts ēdienu porciju iedalīt pamatēdienā un piedevās. Ķīniešu virtuvē to sauc par Cai un Fan. Pamatēdiens ir Cai, kas ir gaļa, zivis vai dārzeņi, bet piedevas ir Fan – rīsi, nūdeles vai graudaugu produkti.

Ķīnā ir fradīcija pasniegt matīti atsevišķos traukos. Tradicionālā ķīniešu maltītē ēdiens tiek pasniegts visiem kopā, nevis katram atsevišķā traukā. Dzērienus kopā ar ēdienu parasti nepasniedz, jo tiek uzskatīts, ka dzērieni traucē ēdiena baudīšanu un sagremošanu. Pēc maltītes var tikt pasniegta silta tēja, īpaši, ja ēdiens ir bijis trekns – tas palīdzot organismam uzņemtos taukus labāk pārstrādāt.

Daudziem cilvēkiem Ķīniešu ēdieni asociējas ar sojas mērci. Tā ir būtiska ķīniešu virtuves sastāvdaļa ar senu vēsturi un tradīcijām. Sojas mērcei ir ļoti daudz recepšu, un mēdz būt tā, ka pat katrai ķīniešu ģimenei ir sava īpašā sojas mērces recepte, kas tiek nodota tālāk paaudzēs.

Ķīniešu ēdieni

Domājot par ķīniešu virtuvi, pirmais, kas nāk prātā, ir pikantā vistas zupa, nūdeles ar dārzeņiem, vista saldskābajā mērcē vai kraukšķīgā vista medū. Zemāk uzskaitīsim dažus citus ēdienus, kurus ir vērts nogaršot, lai iegūtu priekšstatu par ķīniešu virtuvi.

Ķīniešu pelmeņi

Ķīniešu virtuvē ir ļoti daudz dažādu pelmeņu veidu. Tas varbūt nav tas pirmais ķīniešu ēdiens, kas nāk prātā. Bet, lai teiktu, ka esat baudījis ķīniešu tradicionālo virtuvi, pelmeņiem noteikti ir jābūt nobaudīto ēdienu sarakstā.

Populārākie ir divi ķīniešu pelmeņu veidi: Jiao-zi un Wonton. Jiao-zi ir tvaicētie pelmeņi, bet Wonton atgādina mums zināmos ravioli, ko pasniedz zupā. Šo abu veidu pelmeņu pildījumi ir daudz un dažādi – tos pilda ar gaļu, jūras veltēm vai dārzeņiem.

Pavasara rullīši – Spring rolls

Pavasara rullīši visā pasaulē ir kļuvuši par tik populāru ēdienu, ka daudzi varētu pat nezināt, ka tas ir tradicionāls ķīniešu ēdiens. Sākotnēji tas bija svētku mielasts ķīniešu Jaunajā gadā. Paši ķīnieši to dēvē par pavasara pankūkām.

Tradicionāli Pavasara rullīšus gatavo no gaišo miltu plāksnītēm vai rīspapīra, kurā ietin dārzeņu pildījumu. Dārzeņu pildījumu var papildināt arī ar jūras veltēm. Rullīša aizlipināšanai parasti lieto sarkano pupiņu pastu, kas rullīti satur kopā. Tos pēc tam var ēst gan svaigus, gan fritētus kopā ar dažādām mērcēm – populārākā ir saldā čili mērce.

Pekinas pīle

Iespējams, viens no zināmākajiem ķīniešu virtuves ēdieniem ir Pekinas pīle (Peking duck). Tas ir viens no gardēžu iecienītākajiem ķīniešu ēdieniem. Pekinas pīle ir pīļu šķirne, kuru īpašā veidā audzē un īpašā veidā pagatavo.

Pagatavošanas veids. Tā tiek nodīrāta un piepūsta, lai āda atdalās no tauku slāņa. Pēc tam pīli mērcē verdošā ūdenī un pakarina stāvus nožūšanai 24 stundas. Kamēr tā žūst, to iesmērē ar iesala sīrupu. Pēc tam to tādā pašā vertikālā stāvoklī karsē līdz āda kļūst zeltaina un kraukšķīga.

Mielasta laikā, pasniedzot Pekinas pīli, tiek nogriezta pīles āda, bet gaļu sagriež strēmelēs. Ādu tradicionāli ēd ar cukura un ķiploku mērci, bet gaļu ar pankūkām, pupiņu mērci vai sīpollokiem. Pāri palikušos pīles taukus un kaulus izmanto garda buljona pagatavošanai.

Pekinas pīle ir tradicionāls ķīniešu ēdiens, kas tiek pasniegts svētkos jau kopš seniem laikiem. Tās sagatavošanas process un pasniegšanas veids ir nemainīgs kopš Ķīnas imperatora laikiem.

Divreiz gatavota cūkgaļa – Huí Guō Ròu

Klasisks ķīniešu ēdiens ir īpašā veidā pagatavota cūkgaļa, ko iecienījuši daudzi gardēži. Šis pagatavošanas veids ietver atsevišķu gaļas sagatavošanas veidu “Huí Guō Ròu”, ko pēc tam tad pagatavo kopā ar dārzeņiem.

Vispirms cūkgaļa tiek novārīta garšvielās kopā ar visu ādu. Tad tā tiek atdzesēta leduskapī, tai tā kļūtu stingra. Pēc tam to sagriež plānās šķēlītēs un apcep vokpannā kopā ar dažādiem dārzeņiem, kas varētu būt paprika, sīpoli, kāposti u.c. Gan gaļas vārīšanas, gan cepšanas procesā tiek pievienotas garšvielas, kas šim ēdienam dod plašu garšas buķeti.

Šādā veidā pagatavota gaļa ir diezgan atšķirīga no citās kultūrās gatavotajiem gaļas ēdieniem, tāpēc šī ir viena no ķīniešu virtuves atpazīšanas zīmēm.

Ķīniešu restorānu gaisotne

Ķīniešu restorāni ir visai specifiski. Ieejot ķīniešu restorānā, uzreiz var just, kas ir restorāna vadītāji – paši ķīnieši vai eiropieši. Ķīniešu īpašnieki restorānā pilnībā ienes savu gaisotni. Ķīniešiem ir savs uzskats par labu un piemērotu restorāna interjeru, kas ne vienmēr sakrīt ar latviešu skandināviskā minimālismā ieturēto gaumi. Daudzos no restorāniem galvenais uzsvars tiek likts uz ēdienu kvalitāti.

Ķīniešu restorāni Rīgā

Manuprāt, salīdzinot ar citām Rietumeiropas lielajām pilsētām, Rīgā nav daudz ķīniešu restorānu. Neskatoties uz to, ir daudz restorānu, kuros var paēst ķīniešu ēdienus.

Zemāk uzskaitījām Rīgā zināmākos ķīniešu restorānus.

FEI-FEI

Rīgā ir divi Fei Fei restorāni. Viens Teikā Brīvīgas ielā, bet otrs Pārdaugavā Melnsila ielā. Abi restorāni Google ir diezgan daudzskaitlīgi novērtēti – abiem vairāk kā 200 vērtējumi, un vidējais vērtējums ir identisks – 4.5 zvaigznes.

OLD Shanghai

Šis ir viens no gaumīgākajiem ķīniešu restorāniem Rīgā, kas pastāv jau vairāk kā 10 gadus. Ēdienkartē tiek piedāvāti visi populārākie no tradicionālajiem ķīniešu ēdieniem. Tas atrodas Valdemāra ielā un Google ir novērtēts ar 4.2 zvaigznēm.

Old Hong Kong

Ķīniešu restorāns, kas atrodas vistuvāk Rīgas sirdij – Dzirnavu ielā, ir Old Hong Kong. Šī ir jauka ēstuve, kurā nobaudīt gardus ķīniešu ēdienus tradicionālā garā un nepiespiestā gaisotnē. Google atsauksmēs šī vieta ir novērtēta ar 4.1 zvaizni.

Atsauksmes šajā blogā par restorānu Old Hong Kong.

Gan Bei

Gan Bei ir eiropeiski gaumīgā stilā iekārtots ķīniešu restorānu tīkls, kur plašā klāstā tiek piedāvāti dažādi ķīniešu ēdieni. Gan Bei virtuvē strādā Ķīnas pavāri un gatavo ļoti garšīgus ēdienus.

Kopumā Gan Bei Rīgā ir 8 restorāni, kas galvenokārt ir izvietoti lielveikalos. Google par Gan Bei ir diezgan daudz atsauksmju par katru no restorāniem, un to novērtējums svārstās no 4.1 līdz 4.4 zvaigznēm.

SHANGRI-LA

Viens no vecākajiem Ķīniešu restorāniem Rīgā. Google ziņo, ka restorāns uz laiku ir slēgts, bet restorāna mājas lapā nekas par to nav rakstīts. Iekļāvām šajā sarakstā, jo, iespējams, restorāns drīzumā atkal strādās.

Google par SHANGRI-LA restorānu ir diezgan dažādu atsauksmju. Vidējais novērtējums no 25 atsauksmēm ir 3.8 zvaigznes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.