Kā izvēlēties piemērotāko restorānu

Restorānus cilvēki apmeklē dažādu iemeslu vadīti, bet primāri jau tomēr – lai baudītu labu maltīti.

Vārds “restorāns” radies 18. gadsimtā Parīzē, kad kāds kungs atvēra pārtikas bodīti, kurā piedāvāja gaļas uzkodas, kam bija jāatjauno (restore) pircēju spēki. Kopš šī notikuma ir pagājis krietns laiks, un jēdziens “restorāns” ir ieguvis pavisam citu nozīmi.

Šajā rakstā apkoposim idejas, ko ņemt vērā, izvēloties piemērotāko restorānu. Kam pievērst uzmanību un kā restorāna apmeklējumu padarīt par piedzīvojumu, ne tikai vienkāršu maltīti. Rakstā arī piedāvāsim dažus restorānus, ko iesakām apmeklēt.

Kā novērtēt restorānu

Pasaulē ir daudz un dažādi kritēriji, kā vērtēt restorānus. Zināmākais ir Michelin zvaigznīšu piešķiršana. Rodas diezgan loģisks jautājums – kas riepu ražotājam ir kopīgs ar restorāniem? Ja sākumā tā bija vienkārši mārketinga ideja ar mērķi palielināt autobraucēju skaitu Francijā, tad tagad tas ir kļuvis par prestižāko restorāna vērtēšanas kritēriju. Augstākais novērtējums ir trīs zvaigznītes, un novērtējums tiek izziņots reizi gadā. Zvaigznīšu iegūšana vai – tieši pretēji – zaudēšana mēdz būt ļoti dramatiski notikumi, kas maina restorāna dzīvi uz visiem laikiem. Ir mīts, ka pilnīgi visi Michelin restorāni ir nepieejami dārgi, un kaut arī, nenoliedzami, lielākā daļa tādi ir, tas neatbilst patiesībai. Ir arī tādi Michelin restorāni, kur maltītei pietiks ar 15 EUR vienam cilvēkam. Latvijā nav neviena Michelin restorāna, bet pāris gadus atpakaļ divi Rīgas restorāni bija tuvu tam, lai Latvijā un Baltijā tādi restorāni būtu.

Un tomēr – kā atrast savu ideālo restorānu tieši konkrētam vakaram, ja Michelin zvaigznītes izmantot nevaram?

Kāpēc cilvēki ēd ārpus mājas?

Kādi var būt iemesli lai ēst ārpus mājas – restorānā, pirms tam to īpaši neplānojot.

Slinkums vai laika trūkums gatavot pašiem

Mums katram kādreiz var uznākt slinkums, kad pēc garas darba dienas ir skaidrs, ka vairs nav ne spēka, ne vēlmju mājās ko gatavot. Citreiz runa pat nav par slinkumu, cik par vienkāršu aprēķinu attiecībā uz sava laika vērtību un to, kā to pavadīt – vai nu gatavojot vakariņas, vai nu ar draugiem vai otru pusi, baudot maltīti nesteidzīgās sarunās. Šādiem gadījumiem jāizvēlas restorāns ar pārbaudītām un stabilām vērtībām, kur cenas un kvalitātes attiecība ir veselīgā balansā.

Kā labu piemēru varu minēt restorānu “Andalūzijas suns”. Gadiem pārbaudīta vērtība ar gardu un plašu ēdienu un dzērienu klāstu. Lieliska atmosfēra, kas piemērota gan pārīšiem, gan ģimenēm ar bērniem.

Smelties jaunas ēdienkartes idejas

Latvieši paši par sevi ir labi pavāri, bet kur smelties idejas jauniem ēdieniem un pasniegšanas veidiem? Jaunu ideju un garšu izmēģināšana ir labs iemesls restorāna apmeklējumam. Tā var būt arī laba dāvana kādam, kam patīk gatavot ēst vai vienkārši garšo interesanti, neierasti ēdieni.

Mums neierastas virtuves piedāvājums arvien paplašinās, un ja kebabi pirms 20 gadiem bija kas neierasts un īpašs, tad tagad tie ir gandrīz uz katra stūra. Kā avots jaunām garšām un ēdienu noformējumam var būt restorāna “Akhtamar” apmkelējums. Uz “Akhtamar” droši var doties baudīt gardus un sātīgus gaļas ēdienus. Akhtamar FromMe dāvanu karte būs laba dāvana jebkuram gardēdim un jaunu garšu atklājējam.

Ēdienreize plašākā draugu vai radu lokā

Ja vakariņas plānots ieturēt plašākā lokā, tad ne vienmēr ir iespējams ātri un vienkārši vienoties par ēdieniem, ko gatavot, jo katram ir savas vēlmes. Šādos gadījumos ir vēlams izvēlēties kādu restorānu ar plašu ēdienkarti, kas spēs apmierināt dažādas gaumes un intereses.

Salīdzinošs jaunums Rīgā ir pārbūvētais Rīgas Centrāltirgus gastronomijas paviljons. Tajā ir vairāk kā 20 ēdinātavu un 2 bāri, kas draugu kompānijām ļauj kopā baudīt pilnīgi dažādas maltītes no restorāniem, kas ir specializējušies katrs savā virzienā. Tas nozīmē iespēju saņemt augstas klases maltītes, gatavotas no svaigām izejvielām, ko restorānos ar plašām ēdienkartēm ir grūtāk nodrošināt.

Kā labu un piemērotu vietu dažāda veida saviesīgiem pasākumiem varu ieteikt restorānu “Spārnos”. Šajā restorānā ir iespējamas saviesīgas pusdienas, vakariņas un pat branči. Kvalitātes un cenas attiecība ir veselīgā balansā. Apmeklējot šo vietu, neapjūciet, jo tajā strādā lieliskas viesmīles – identiskās dvīnes☺

Izzināt pasaules virtuvju dažādību

Pasaulē ir daudz dažādu un aizraujošu virtuvju. Bet kā atrast sev ko jaunu, ko paturēt? Nereti, lai pagatavotu kādu citas tautas virtuves ēdienu, sākotnējie ieguldījumi garšvielās un pat speciālos traukos var neatmaksāties, ja ēdiens tomēr neiepatīkas. Tāpēc pirms sākt eksperimentēt ar dažādu valstu etniskajām virtuvēm, iesaku pamēģināt šos ēdienus ārpus mājas – un tikai tad, ja tie ļoti iet pie sirds, ieviest tos savā regulārajā ēdienkartē. Pretējā gadījumā ir risks apaugt ar tadžinām, fondie traukiem un citiem ikdienā neizmantotiem virtuves atribūtiem. Garšas izmēģinājumi restorānos noteikti būs lētāk un praktiskāk.

Indiešu virtuve ir pazīstama un izplatīta visā pasaulē. Nu arī Latvijā ir kvalitatīvs tās piedāvājums. Varu ieteikt apmeklēt “Singh’s” restorānus, kas piedāvā plašu ēdienkarti no dažādiem Indijas reģioniem kā veģetāriešiem, tā gaļēdājiem. Restorānā var iepazīties ar mūsu platuma grādos nepierastām variācijām par to, kā var pagatavot mājas sieru, dārzeņus vai vistas gaļas ēdienus.

Palutināt sevi ar ko garšīgu

Dienas beigās mēs bieži jūtamies tā, it kā mums pienāktos, ka mūs kāds palutina. Diena ir bijusi gara, un mēs nereti vēlamies, lai mums kāds uzsit pa plecu – paslavē, lai mūs kāds aptekalē un sniedz augstvērtīgu servisu. Ja vēlamies saņemt ko šādu, ir jāizvēlas restorāns ar pirmklasīgu apkalpošanu.

“Vīna studijas” restorāni Rīgā piedāvā ne tikai augstākās klases apkalpošanu, kur katrs apmeklētājs saņem nedalītu personāla uzmanību, bet arī izcili gardus ēdienus un vienu no plašākajām vīna un šampanieša izvēlēm pilsētā!

Baudīt meistara gatavotu ēdienu

Kad kārojas kādu tiešām plaši izplatītu ēdienu, bet tā perfekta un pareiza pagatavošana mājās vienkārši nav iespējama, nekas cits neatliek kā apmeklēt īsto vietu! Ja vēlaties īstu malkas krāsnī ceptu picu ar kraukšķīgām maliņām un mazliet apsvilušu apakšu, vienīgā iespēja ir doties uz īsto picēriju ar malkas krāsni, kurā picu cep pieredzējis picu meistars.

“Da Sergio” ir picērija, kas ar savām picām (un ne tikai) rīdziniekus un Rīgas viesus lutina jau vairāk kā 20 gadus. Šeit atradīsiet izcilu malkas krāsnī ceptu picu un citus itāļu tradicionālos ēdienus. Picērijas saimnieks un pavārs ir itālis!

Baudīt izsmalcinātu virtuvi

Restorāna apmeklējumu ir iespējams baudīt tāpat kā labu operu, rokkoncertu vai teātra izrādi. Šādā restorāna apmeklējumā ir jābauda viss jau sākot no ierašanās, kad kāds paņem Jūsu mēteli un piestumj krēslu, lai apsēstos. Turpinājumā Jūs uzklausāt dienas speciālos ēdienus un šefpavāra ieteikumus. Vīnzinis Jums iesaka piemērotākos dzērienus pie katra ēdiena un plaši spēj aprakstīt ēdiena garšu dažādību. Šādu restorānu apmeklējums nebūs lēts, bet būtiskākais ir baudīt visu kopumā un nekoncentrēties uz cenu. Iesaku arī šādos apmeklējumos atturēties no ierasto ēdienu pasūtīšanas, piemēram Cēzara salātiem, bet gan ļauties eksperimentiem un atklāt ko jaunu.

Jau pāris gadus Rīgā veiksmīgi darbojas izcils restorāns “Ferma”. Restorāns “Ferma” ir Māra Astiča debija restoratora lomā, kā arī iespēja pilnā mērā nodemonstrēt gardēžiem pašam savu skatījumu uz to, kas ir ideāls restorāns. Katrs restorāna “Ferma” apciemojums ir kā izglītojošs gastronomisks piedzīvojums. Vai zinājāt, ka restorāniem grūtākais ir pārsteigt ar desertiem? Jo brīdī, kad pasniedz desertu, cilvēks jau ir paēdis un kļuvis daudz kritiskāks pret visu. Taču restorānā “Ferma” deserti ir ar pārsteidzošu garšu buķetēm un liks šeit atgriezties vēl un vēl.

Restorāna “Ferma” FromMe dāvanu karte būs lieliska dāvana jebkuram gardēdim īpašā dzīves notikumā!

Izbaudīt nesteidzīgu gājēju ielas atmosfēru

Ar pareizu restorāna izvēli ir iespējams uzburt pareizo atmosfēru un pat pārcelties uz kādu citu vietu pasaulē. Latvijā gājēju ielas kā tādas nav izplatītas, bet citās pilsētās tās ir neatņemamas pilsētas sastāvdaļas. La Rambla Barselonā vai Viktorijas iela Edinburgā ir apburošas, un tās apmeklē cilvēki no visas pasaules, bet to neatdalāma sastāvdaļa ir restorāni ar skatu uz šīm ielām. Mums pa gājēju ielai ir gandrīz katrā sevi cienošā pilsētā, un arī uz šīm ielām var atrast īstas restorānu pērles.

Iesaku apmeklēt “Light House” Jūrmalā, kur caur stikloto sienu iespējams vērot nesteidzīgos gājējus, kas iet pa Jomas ielu. Var arī vēsā ziemas vakarā raudzīties uz liesmiņām, kas spēlējas kamīnā. Vasarā restorānam ir āra terase, kas pat baudot izcilu ēdienu ļauj sevi sajust kā daļu no patiesi īstas gājēju ielas. Restorāns piedāvā plašu ēdienkarti no itāļu līdz grilētiem ēdieniem. Kā jau piejūras kūrortpilsētā, te uzsvars likts uz jūras veltēm, kas visas bez izņēmuma neatstās vienaldzīgu nevienu gardēdi .

Draudzīgas pusdienas ar kolēģiem

Teju trešdaļu mūža mēs pavadām darbā. Mums ir svarīgi apstākļi, kādos strādājām, kā komunicējam un visbeidzot – cik labi pazīstam savus kolēģus. Lai uzlabotu attiecības starp kolēģiem un labāk vienam otru iepazīt, ir ieteicami laiku pa laikam pavadīt laiku kopā arī ārpus darba. Visvienkāršāk ir satikties darba dienu vakaros kādā mazāk formālā vietā.

Šādiem gadījumiem varu ieteikt “Tex Mex” restorānus. Gards un pieejams ēdiens, brīva gaisotne un atspirdzinoši dzērieni ir lietas, kas raksturo šos restorānus. Dzirnavu ielas restorānam ir jauka iekšējā terase, kur vasarā baudīt koncertus un siltos vakarus. “Tex Mex” būs piemērots arī kā laba tikšanās vieta ar draugiem, kur pavadīt darba dienas vakaru vai arī iesākt kādu no brīvdienu vakariem.

Izmēģināt ko ekskluzīvu, piemēram, austeres

Ir reizes, kad vēlamies ko īpašu, neaizmirstamu. Sev vai ar kādu kopā. Te es domāju par tādām reizēm, ko atcerēsimies ilgi. Īpašas garšas, īpaša atmosfēra. Nu kurš gan neatceras savu pirmo saldējumu no saldējuma aparāta, ko pilda vafeles konusā? Arī Latvijā ir iespējas baudīt neaizmirstamas pasaules klases delikateses.

Austeres ir delikateses, ko pazīst visā pasaulē, un katras valsts ģeogrāfiskais novietojums nosaka, cik ekskluzīvs ēdiens tās ir. Tas tamdēļ, ka to pārvadāšana prasa īpašus apstākļus un rūpību. Ir neskaitāmas variācijas, kā baudīt šo ekskluzīvo jūras velti. Vienaldzīgo pēc austeru baudīšanas nav! Restorāns “Buržujs” ir vieta, ko iesaku, ja vēlaties baudīt pirmklasīgas austeres no dažādām vietām Eiropā. Austeres kopā ar labu šampanieti! Kā kāds zināms pavārs ir teicis: “Nu kas var būt labāks par šo!” “Buržujs” piedāvā plašu austeru klāstu un pat meistarklases. Ar “Buržuja” FromMe dāvanu karti šo lielisko piedzīvojumu ir iespēja kādam pasniegt kā dāvanu.

Lietas, kurām pievērst uzmanību, izvēloties restorānu

Ir reizes, kad ir kādi īpaši notikumi, lielāki vai ne tik lieli, kurus vēlamies atzīmēt restorānā. Katrai no šādām reizēm ir jāievēro pāris priekšnoteikumi, lai vakars būtu izdevies. Jo šajās reizēs ēdiens ir tikai daļa no vakara, un tikpat svarīga ir atmosfēra, servisa līmenis, mūzika, atrašanās vieta u.c… Pie tam katram notikumam svarīgākie restorāna izvēles faktori var kardināli atšķirties, lai gan vienojošais ir viens – labs ēdiens!

Ja aicināt cilvēkus uz restorānu, tad būtiski ir šo restorānu apmeklēt pirms tam, lai tādā veidā aiztaupītu kādu pārsteigumu un zinātu, ko sagaidīt gan piedāvājuma, cenu un apkalpošanas līmenī.

Lai kādiem dzīves notikumiem izvēlētos restorānu, vienmēr ir vērts pievērst uzmanību šīm pamatlietām:

  • Ēdienkarte – kas ir atrodams restorāna ēdienkartē un vai tas atbilst vēlmēm. Lielākajai daļai restorānu ēdienkarte ir pieejama internetā;
  • Cena – pirms ejat uz restorānu, pārliecinieties par cenu līmeni šajā restorānā, vai tas atbilst tam, ko sagaidāt;
  • Serviss – esiet gatavi servisa līmenim, ko restorāns piedāvā katrā noteiktā dienas stundā, jo daudzi restorāni dienas laikā piedāvā tikai pusdienu piedāvājumu;
  • Laiks – novērtējiet, cik ilgs laiks būs nepieciešams maltītei šajā restorānā, un vai tas saskan ar jūsu plāniem;
  • Lokācija – vai restorāns atrodas jums ērtā vietā, vai ir iespējams novietot auto utt.

Bon appétit!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *