Itāļu virtuve

Itāļu ēdienus varētu dēvēt par vieniem no populārākajiem pasaulē. Itālijas virtuve ir attīstījusies gadsimtu garumā, tās saknes meklējamas jau 4. gadsimtā pirms Kristus dzimšanas, lai gan Itālija kā valsts  ir zināma vien kopš 19. gadsimta. Ierastie un populārākie ēdieni ir gardi un pārsvarā arī vienkārši, bieži vien to pamatā ir tikai divas līdz četras galvenās sastāvdaļas. Saprotams, ka dažādiem Itālijas reģioniem tradicionālie ēdieni atšķiras, tomēr daudzi ir kļuvuši populāri visā valstī un pasaulē.

Tradicionāla itāļu maltīte sastāv no vairākiem ēdieniem. Sākumā tiek pasniegts antipasto (starteris jeb uzkoda) – tās var būt dažādas siera, gaļas plates vai to kombinācijas, kas papildinātas ar maizi, olīveļļu un ievārījumu; jūras veltes, salāti un dažādi citi gan aukstie, gan siltie ēdieni. Pēc uzkodas pasniedz primo jeb pirmo ēdienu, kas parasti ir makaroni (pasta), risoto vai polenta. Tālāk seko secondo jeb pamatēdiens, kas ir kāda gaļa vai zivs, ko pasniedz kopā ar pagatavotiem dārzeņiem un salātiem. Un, protams, saldais ēdiens  – dolce, šeit daži populārākie – tiramisu, dželato, canolli, granita vai panna cotta. Lieliskas un pamatīgas maltītes noslēgumā neiztikt bez digestivo jeb alkoholiska dzēriena, piemēram, limoncello vai amaretto,  kas palīdzēs visu sagremot.

Itāļu ēdieni

Pica

Pica, itāļu ēdiens, kas, šķiet, garšo visiem jebkur pasaulē. Senākās ziņas par picu latīņu valodā atrodamas jau kopš 10. gadsimta, bet ēdiens, kas līdzinās picai, ir zināms jau kopš Neolīta laikmeta. Tradicionāli picas pamatne tiek gatavota no kviešu miltu mīklas, uz kuras tiek smērēta tomātu mērce un pārkaisīts siers. Pārējo sastāvdaļu kombinācijām nav ne gala, ne malas. Picu var papildināt ar dažādiem dārzeņiem, gaļu, vairākiem sieru veidiem, zivīm, zaļumiem vai ananāsiem.

Lazanja

Gards un iecienīts ēdiens, ko gatavo no platām makaronu plāksnēm, kas, iespējams, ir vissenākais makaronu veids. Šos makaronus liek kārtās uz cepamās pannas un starp tām lej gaļas un dārzeņu mērci (tradicionāli Bašamel un Boloņas mērci) un pārkaisa ar sieru. Pēc tam to visu cep krāsnī, parasti 30 – 40 minūtes, vai kamēr lazanjas plāksnes ir mīkstas.

Risoto

Risoto pamatā ir rīsi, kas papildināti ar dažādiem dārzeņiem, gaļu, zivīm vai sieru. Var pagatavot, piemēram, gardu bekona un sēņu, tomātu un anšovu, laša un citronu vai vistas un šampinjonu risoto. Kā noprotams, šo ēdienu var veidot neskaitāmās variācijās, bet, iespējams, populārākā no tām ir Milānas risoto ar safrānu. Leģendas vēsta, ka recepti radījis kāds Milānas Katedrāles celtnieks, kurš iedomājies safrānu pievienot rīsiem.

Ravioli

Šī ēdiena pamatā ir milti, olas, ūdens un dažādi produkti to pildīšanai. Ravioli visbiežāk ir kvadrāta formas, tomēr tos var veidot arī citādākus, piemēram, apļa veidā. Ravioli pilda ar dažādiem citiem dzīvnieku un augu valsts produktiem, tostarp liellopu, vistu, sieru un baziliku. Tradicionāli tos pasniedz ar mērci vai buljonu.

Pasta Carbonara

Šis ēdiens ir cēlies no Romas un kļuvis iemīļots visā pasaulē. Tā pagatavošanai visbiežāk izmanto spageti (daudzviet arī fettuccine, rigatoni, linguine vai bucatini makaronus), olas, cieto sieru, piparus un gaļu (guanciale vai pancetta). Ārpus Itālijas to bieži gatavo, izmantojot kūpinātu bekonu.

Florences steiks

Gandrīz katram reģionam ir savs īpašais steika pagatavošanas veids, bet šis variants nu jau būtu uzskatāms par Itālijas klasiku. Florences steika gatavošanai izmanto īpašas šķirnes mājlopu gaļu (t-kaula daļu) no Toskānas. Gaļa tiek griezta apmēram piecu centimetru biezumā, apkaisīta ar garšvielām un cepta 5 līdz 7 minūtes no katras puses.

Polenta

Šis ēdiens ir kukurūzas putra, kas tradicionāli tika gatavota Itālijas ziemeļu reģionos, bet mūsdienās ir populārā gandrīz visā valsts teritorijā. Parasti šī putra tiek papildināta ar ragū tipa mērci un rīvētu sieru. Diezgan ierasti ir tai pievienot arī ar sautētu papriku, sīpolus, desiņas vai gorgonzolas sieru.

Arančini

Arančini ir ar rīvmaizi pārklātas rīsu bumbiņas, kas pildītas ar gaļu, sieru un garšvielām un tiek vārītas eļļā. Šis ēdiens ap 10. gadsimtu  ir radies Sicīlijā, bet iemantojis popularitāti visā Itālijā un ārpus tās. Tieši šo vārdu varētu tulkot kā “apelsīniņš”, kas tā iesaukts dēļ ēdiena vizuālās līdzības šim citrusauglim.

Maize

Parasti maize Itālijā ir ļoti mīksta un gatavota tā, lai tā labi spētu uzsūkt, piemēram, olīveļļu. Itālijā ir ap 300 maizes veidiem, starp zināmākajiem ir ciabatta, ko gatavo no kviešu miltiem un rauga, piadina, kas tiek gatavota no miltiem, sāls un taukiem un focaccia. Pēdējā minētā tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “sirds” un tiek gatavota no mīklas, kas ļoti līdzinās picas mīklai. Tās sastāvā ir olīveļļa, sāls, milti, ūdens, cukurs un raugs, mīklu pārkaisa ar garšvielām un sīpoliem.

Dželato

Dželato jeb itāļu saldējums ir izdaudzināts visā pasaulē.  Tā pamatā, protams, ir piens, cukurs un dažādas garšas piešķirošas sastāvdaļas kā augļi, ogas, šokolāde, rieksti u.c. Salīdzinājumā ar citiem saldētajiem desertiem, tas satur mazāk tauku un gaisa, bet garšā ir krietni bagātīgāks. Vispopulārākie dželato veidi ir vaniļas, šokolādes, pistāciju, lazdu riekstu un stracciatella (saldējums ar šokolādes gabaliņiem). Dželato, kādu mēs to zinām mūsdienās, radījis sicīliešu izcelsmes šefpavārs jau 17. gadsimtā.

Tiramisu

Debešķīgs deserts, kas tiešajā tulkojumā nozīmē “uzmundrini mani”. Tiramisu tradicionālās sastāvdaļas ir cepumi “dāmu pirkstiņi”, kas tiek mērcēti kafijā un kārtoti traukā kopā ar mascarpone siera, olu un cukura masu un pārkaisīti ar kakao. Interesantākai garšai to var papildināt ar kādu alkoholisko dzērienu, piemēram, brendiju vai mandeļu liķieri.

Itāļu restorāni Rīgā

“Da Sergio”

Restorāns “Da Sergio” atrodas Tērbatas ielā. Tajā atradīsi starptautiski populārākos itāļu ēdienus, tostarp gardās uzkodas, dažādas picas, lazanju, pastas vai risoto. Google tas ir saņēmis 227 vērtējumus, kas vidēji tam sniedz 4.6 zvaigznes.

“Casa Nostra Italian Restaurant”

Arī šī restorāna ēdienkartē atradīsi visu, ko vien var sagaidīt no itāļu restorāna – sākot no klasiskajām uzkodām, picām un pamatēdieniem līdz tiramisu un dželato. Ja esi izsalcis tieši pēc itāļu ēdieniem, tad dodies uz Elizabetes ielu. Google 569 vērtētāji tam devuši kopumā 4.6 zvaigznes.

“Monterosso”

Vecrīgas sirdī, Vaļņu ielā augstas kvalitātes itāļu starterus, pamatēdienus, desertus un arī lieliskus vīnus var izbaudīt restorānā “Monterosso”. Google 245 vērtējumos tam vidēji ir dotas 4.4 zvaigznes.

“IL Patio”

Rīgā atrodami divi “IL Patio” restorāni, kas piedāvā nobaudīt dažādus itāļu ēdienus. Restorāns Kaļķu ielā Google ir saņēmis 559 vērtējumus, kas kopā veido 4.2 zvaigznes, Vaļņu ielas restorāns ir nedaudz priekšā ar 4.3 zvaigznēm, ko snieguši 369 vērtētāji.

“Rossini”

Pastas, ravioli, picas, risoto, steikus, itāļu uzkodu plates un daudz ko citu var izgaršot restorānā “Rossini”, kas atrodas Dzirnavu ielā (ieeja no Antonijas ielas). Google šo vietu apmeklētāji ir novērtējusi ar 4.6 zvaigznēm, ko sastāda 338 vērtējumi.

“Sale & Pepe”

Ja vēlies nobaudīt īsta itāļu šefpavāra gatavotu maltīti Rīga, tad jādodas uz restorānu “Sale & Pepe” Gleznotāju ielā. Mājās gatavota lazanja, spaghetti alla carbonara vai desertus, kādus pasniedz visas itāļu omītes, un daudzus citus ēdienus varēsi nobaudīt šeit. Google tam ir 184 atsauksmes, kas kopumā dod 4.1 zvaigzni.

“Piazza Italiana”

Netālu no Krastmalas, Vecrīgā, Miesnieku ielā atradīs vēl vienu lielisku vietu, kur izbaudīt itāļu virtuvi. Restorāna ēdienkartē ir ļoti plašs dažādu ēdienu un dzērienu klāsts. Google tai ir izteikti 178 vērtējumi, kas kopumā tam sniedz 4.5 zvaigznes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *