Indiešu virtuve

Kādam Indija asociējas ar Bolivudas filmām, citam – ar spirituāliem sevis meklējumiem, taču vēl teju reliģiska nozīme ir šīs zemes ēdienam. Šīs tautas virtuve ir neiedomājami plaša un dažāda – varētu pat teikt, ka katram reģionam ir sava garša.

Klimats spēlē savu lomu

Viens no noteicošajiem faktoriem, kas veido nacionālo virtuvi, protams, ir klimats. Dienvidos, kur Indiju apskalo okeāns un ir lieli ūdens resursi, būtiskākās izejvielas ir rīsi un kokosrieksti. Līdz ar to daudzu ēdienu galvenā sastāvdaļa ir rīsi. No tiem gatavo, piemēram, dosu – rīsu mīklas pankūkas vai idli – gaisīgus rīsu “plācenīšus”, kurus visbiežāk ēd brokastīs. Un, protams, rīsi ir svarīga sastāvdaļa vienam no slavenākajiem indiešu ēdieniem – karijam.

Valsts ziemeļu daļā savukārt audzē kviešus. Tur, gluži kā mums, lielā cieņā ir maize jeb roti, kas, lai gan pēc izskata vairāk atgādina pankūkas, nebūt nav salds ēdiens. Bieži roti ēd kopā ar kariju vai arī gatavo paratha – maizi, kas pildīta ar dārzeņiem. Pildījumam visbiežāk izmanto kartupeļus, puķkāpostus un spinātus.

Tomēr, kaut arī katram reģionam ir savas īpatnības, ir kāds vienojošs faktors, kas caurstrāvo visu Indijas virtuvi – garšvielas. Koriands, čili, muskatrieksts, kanēlis, anīss, ingvers, kardamons… un vēl, un vēl. Tās spēj pilnībā izmainīt ēdiena garšu vai piešķirt tam daudzslāņainas nianses. Milzīgais garšvielu klāsts paver iespējas daudzām ēdienu variācijām, un indieši šo izdevību nebūt nelaiž garām.

Katram reģionam – sava garša

Katram reģionam ir savi īpašie ēdieni. Izceļot katrā reģionā izteiktākos, varam pieminēt:

  • Indijas dienvidos populāri ir appam – rīsu maize un payasam – deserts no kokosriekstu vai govs piena.
  • Ziemeļu pusē svarīgs ēdiens ir thali – to pasniedz uz viena, liela šķīvja. Vidū ir maize, bet apkārt mazos trauciņos ir dažādu veidu karijs. Šo ēdienu bieži pasniedz arī kāzās.
  • Valsts austrumos savu ietekmi atstājuši tibetieši, līdz ar to var izcelt tādu ēdienu kā momos, kuri ļoti līdzinās mums pazīstamajiem pelmeņiem – mīklā ievīstīta gaļa un dārzeņi, ko pasniedz kopā ar čili vai ķiploku mērci.
  • Rietumu pusē viens no iemīļotākajiem maltīte ir Vada Pav – burgeram līdzīgs ēdiens, taču gaļas vietā ir fritēta kartupeļa bumba.

Svētie un saldumi

Gluži tāpat kā ģeogrāfiskais novietojums, savu lomu ēdienā spēlē arī reliģija. Šai zemē dzīvo dažādu ticību pārstāvji, tomēr vairums iedalās trijās reliģijās: kristieši, hinduisti un musulmaņi. Hinduisti gaļu lieto mazāk nekā kristieši un musulmaņi. Tā kā hindu pasaulē govis ir svētas, šīs reliģijas piekritēji neēd liellopu. Kristieši savukārt no liellopa neatsakās, bet musulmaņu starpā iecienīta ir jēra gaļa.

Tomēr, kaut arī liela daļa ēdienu liek acīs saskriet asarām asuma dēļ, indiešu virtuve nav apdalījusi arī tos, kuriem ir “sweet tooth” – jeb kārumniekus. Našķoties var ar kaju katli – kondensētā piena konfektēm vai mīkstajiem pedha gabaliņiem, kuru sastāvā ir cukurs un khoya.

Tāpat saldummīļiem būtu grūti paiet garām jalebi (eļļā cepta mīkla), modhak (malts kokosrieksts ar cukuru miltu glazūrā), barfi (kondensētā piena deserts) un gulab jamun (biezpienam līdzīgs piena produkts, kas vārīts eļļā).

Indiešu ēdieni, kuri jāpamēģina

Ņemot vērā indiešu ēdienu daudzveidību, nonākot restorānā, var gadīties nedaudz apjukt. Par laimi, ir ēdieni, kurus droši var pieminēt kā pārbaudītas vērtības.

Karijs

Ir daudz veidu, kā to pagatavot – gan sausu, gan apgrauzdētu, gan kā mērci. To gatavo, izmantojot karija pastu vai garšvielu maisījumu, dārzeņus un/vai gaļu, kokosriekstu pienu (vai jogurtu), un visbiežāk pasniedz kopā ar rīsiem. Aromātisks, ass un izsalkumu remdējošs – lielisks sākums, lai sadraudzētos ar šīs tautas virtuvi.

Ņemot vērā karija milzīgo popularitāti, tam ir neskaitāmi daudz variāciju.

Dum Aloo

Dum Aloo galvenā sastāvdaļa ir mums tik pazīstamais kartupelis. Jaunus kartupeļus vāra eļļā, pēc tam lēni sautē garšvielu mērcē. Mērci veido no sinepju sēkliņu eļļas, un tai pievieno veselu virkni ar garšvielām – koriandru, kurkumu, čili pulveri, ingveru un citas. Mērces sastāvā ir arī sīpoli un tomāti, kurus reizēm aizstāj ar jogurtu.

Rogan Josh

Tiem, kuriem garšo jēra gaļa, noteikti jāizmēģina Rogan Josh. Šī ēdiena izcelsme meklējama Kašmīra reģionā. Mērces sastāvā ir ķiploks, ingvers, kardamons, kanēlis, lauru lapas un krustnagliņas. Izteikti tumši sarkano krāsu tam piešķir čili vai žāvētu ziedu lapas. Maigā jēra gaļa tiek apcepta un tad aromātiskajā mērcē vārīta uz lēnas uguns. Indijā bieži šim ēdienam izmanto arī kazas gaļu.

Ēdiena baudīšanas kultūra

Tomēr indiešu virtuve nav stāsts tikai par garšu. Tas ir arī stāsts par procesu, par būšanu ar saviem tuvajiem.

Ir ierasts, ka sievietes dala pavardu, un visiem ir skaidrs – ģimenei maltīte ir jāietur kopā.

Ēdienu servē lielos traukos, nevis individuālās porcijās. Indiešu etiķete nav viennozīmīga – katram reģionam ir savas īpatnības, tomēr visā valstī tradicionāli pieņemts ēst ar rokām (precīzāk, labo roku).

Indiešu restorāni Rīgā

Arī Rīgā ir vietas, kur iepazīt Indijas bagātīgās garšu buķetes. Lūk daži zināmākie, par kuriem ir labas atsauksmes:

Nevienas indiešu restorāna atsauksmes gan pagaidām nav mūsu blogā. Ja esi plānojis uz kādu no šiem doties, mēs noteikti novērtētu Tavu atsauksmi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *