Gruzīnu virtuve

Gruzijai raksturīgā virtuve ir uzskatāma par unikālu, tomēr arī tajā jūtama ietekme no Austrumeiropas un Tuvajiem Austrumiem. Tā ir piesātināta ar dažādiem gaļas ēdieniem un ietver arī plašu veģetāro ēdienu klāstu. Senatnē gaļas ēdieni tika vairāk gatavoti īpašiem gadījumiem, tādēļ liela daļa ēdienu vēsturiski ir veidojušies veģetāri.

Maize un siers ir neatņemama maltītes sastāvdaļa, tāpat kā dažādi pagatavoti gaļas ēdieni, dārzeņi, asie pipari, garšvielas, jo īpaši koriandrs un pētersīļi. Praktiski vienmēr uz galda atradīsies adjika – čili ķiploku pasta, kas ir asa piedeva un ēdājiem liks lūkoties pēc sava dzēriena glāzes. Riekstiem, jo īpaši valriekstiem, ir liela nozīme gruzīnu virtuvē un tie tiek plaši pielietoti. Pulvera veidā tie tiek izmantoti daudzos veidos, un var teikt, ka valrieksti Gruzijas virtuvē ir tikpat nozīmīgi kā sviests Francijā. Valrieksti tiek pievienoti arī mērcēm un zupām bagātīgākai garšai.

Īpaša vieta gruzīnu virtuvē ir vīnam. Gruzijas vīnu ražo jau aptuveni 8000 gadus un šis process ir daļa no UNESCO pasaules mantojuma tradīcijām. Gatavojot vīnu, vīnogas tiek saspiestas un sula fermentējas kopā ar miziņām. Gruzijas baltajam vīnam ir dzintara krāsa, bet sarkanvīns ir tik tumšs, ka tiek dēvēts par melno vīnu.

Gruzijas ēdieni

Šašliks

Viens no senākajiem cilvēces gatavotajiem ēdieniem ir  gaļa uz iesma jeb šašliks, kā mēs to dēvējam. Gruzijā ierasti tam izmanto jēra gaļu, kas tiek apstrādāta ar garšvielām un gatavota uz uguns. Gruzīni šo ēdienu labprāt bauda kopā ar sūro plūmju mērci. Šis ir ļoti populārs ēdiens, jo īpaši svētku reizēs.

Hinkaļi

Hinkaļi ir pelmeņi gruzīnu gaumē, tos var gan cept, gan vārīt. Tos ierasts ēst ar rokām, sākumā izsūcot tajos esošo buljonu un tad apēdot pārējo. Mīklu gatavo no kviešu miltiem, sāls un ūdens. Pelmeņu pildīšanai izmantot var liellopa, jēra vai cūkgaļas malto gaļu, sīpolus un garšvielas kā sāli, maltus piparus, koriandru un maltu kumīnu.

Khachapuri

Šo ēdienu varētu tulkot kā siera maizi, ko mēdz dēvēt arī par khaizzin, khabidzgina vai kesituli, tāpat to mēdz saukt arī par Gruzijas picu. Tiek uzskatīts, ka šī ēdiena baudīšana sniedz pozitīvas emocijas un padara ēdāju priecīgu – protams, ja arī pavārs ir bijis labā garastāvoklī. Khachapuri pagatavošanas veids atšķiras dažādos valsts reģionos, bet par populārākajām versijām uzskatāmas apaļās formas, kas nāk no Imereti, un laivas formas mīklas veidojums, kas pildīts ar jēlu olu – no Adjara reģiona. Parasti šis pīrāgs ir pildīts ar suluguni- govs vai aitas piena sieru. Ārpus Gruzijas šo sieru ir grūti iegādāties, tādēļ to var aizstāt ar fetas vai mocarellas sieru. Mīklai izmanto miltus, raugu, pienu, sāli un cukuru.

Gruzīnu lobio

Lobio tulkojumā nozīmē pupiņas, kas arī, saprotams, ir viena no galvenajām ēdiena sastāvdaļām. Tātad: pagatavošanai izmanto sarkanās pupiņas, kas tiek izmērcētas un izvārītas. Tām pievieno apceptus sīpolus un valriekstus. Gatavo ēdienu pārkaisa ar sakapātu kindzu un granātābola sēklām, pasniedz ar lavašu.

Čahohbili

Vēl viens tradicionāls gruzīnu ēdiens ir čahohbili,  kas ir vista, sautēta sīpolos un tomātos ar zaļumiem. Kā garšvielas izmanto ķiploku, lauru lapas, sāli, svaigi maltus melnos piparus, koriandru un saldos piparus. To pasniedz kopā ar rīsiem, makaroniem vai arī uz maizes.

Cālis tabakā

Ar tabaku šim ēdienam nav nekādas saistības. Nosaukums radies, pateicoties īpašai pannai, kurā šo ēdienu pieņemts gatavot. Pannai ir smags vāks, kas saspiež cāli, lai tas nemainītu formu un būtu plakans.  Ēdiena gatavošanai izmanto veselu cāli, citronu, melnos piparus, sāli, čili, sviestu, eļļu un dārzeņus. To ierasts pasniegt ar tkemali jeb sūro plūmju mērci vai ķiploku mērci.

Adžapsandali

Zem šī sarežģītā nosaukuma slēpjas dārzeņu sautējums. Tā pagatavošanai nepieciešami kartupeļi, baklažāni, tomāti, sīpoli, paprika un tomātu pasta. Garšai pievienot var ķiplokus, lauru lapas, koriandru, maltos piparus un sāli. Sagrieztus baklažānus, kartupeļus un sīpolus kopā ar lauru lapām cep eļļā līdz tie mīksti, pievieno blanšētus, mizotus un sagrieztus tomātus, tomātu pastu, papirku un garšvielas, un sautē, līdz viss gatavs.

Gozinaki

Šis ir saldais ēdiens, ko gatavo no grauzdētiem  valriekstiem un karsta medus. Kad masa no abām sastāvdaļām  sacietē, to griež dimanta formās un pasniedz uz šķīvja. Šo varētu uzskatīt par iecienītāko Gruzijas saldo ēdienu, to darina īpašiem gadījumiem, piemēram, Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam.

Churchkhela

Churchkhela ir iecienīta konfekte, kas izskatās pēc desiņas. Tās pagatavošanai  izmanto vīnogu sulu, cukuru, miltus un grauzdētus riekstus (austrumu reģionos valriekstus, bet rietumos lazdu riekstus). Riekstus saver diegā un mērcē vairākkārtīgi vīnogu sulas un pārējo sastāvdaļu izveidotajā masā (tatara), ļaujot kārtām sakalst. Tradicionālā pieeja paredz tās kaltēt saulē 3-4 dienas un tad uzklāt nākamo kārtu. Galarezultātu var baudīt uzreiz pēc pēdējās kārtas nožūšanas vai arī uzglabāt 3 līdz 4 mēnešus, tiesa gan, ar laiku uz tās parādīsies pūdercukura kārta.

Gruzijas restorāni Rīgā

Alaverdi Riga

Vecrīgā, Grēcinieku ielā ir gruzīnu restorāns ar plašu auksto un karsto uzkodu, pamatēdienu un desertu piedāvājumu un, protams, vīniem. Restorānā padomāts arī par atbilstošu interjeru un gādāts par labu atmosfēru. 177 Google atsauksmēs tam vidēji piešķirtas 4.5 zvaigznes.

Ibērija

Nostāk no centra, Jūrmalas gatvē, atradīsi vēl vienu vietu, kur nobaudīt gruzīnu virtuvi. Google tas ir saņēmis šķietami augstu vērtējumu- 4.3 zvaigznes, tiesa gan, to veido vien četras atsauksmes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *