Galda piederumu izvietojums restorānā

Galda piederumu izvietojums restorānā

Šķiet, ka ikviens no mums kaut reizi ir bijis mulsinošā situācijā, kad restorānā nevar saprast, kurai dakšai vai karotei pirmajai ķerties klāt. Ja arī tev šī situācija ir zināma, tu neesi viens. Galda piederumu izvietojums restorānā, lai arī sākotnēji sarežģīts, patiesībā ir visai stratēģisks.

Ir jāiemācās vien pāris knifi, ko atcerēties. Tad arī katra maltīte restorānā būs tikai un vienīgi baudījums – bez satraukuma un neizpratnes par to, kā rīkoties.

Šajā rakstā esam apkopojuši galveno informāciju, kas tev jāzina par galda piederumiem un to lietošanu. Raksta noslēgumā arī daži vērtīgi padomi no mūsu pieredzes.

Sāc ar tālāk esošajiem piederumiem

Ja vēlies atstāt labu iespaidu, tad mācēt rīkoties ar galda piederumiem var būt ļoti noderīgs veids, kā to panākt. Tu vari baudīt maltīti elegantās kāzās vai 5 zvaigžņu restorānā – abos gadījumos ir labi atpazīt dažādos galda piederumus. Pirmais likums, pie kā pieturēties, ir sākt no galda piederumu ārpuses. 

Ja ir paredzēta vairāku kārtu maltīte, tad visbiežāk galda piederumi būs sakārtoti secīgi. Pirmajai maltītei būs paredzēti tie piederumi, kas atrodas vistālāk no šķīvja. Un vienkāršs veids, kā atcerēties plānu, ir ar katru maltīti izvēlēties piederumus ar vien tuvāk šķīvim.

Dakšas tiek novietotas kreisajā pusē, no malas sākot ar salātu dakšu un turpinot ar galvenās maltītes dakšu vistuvāk šķīvim. Labajā pusē tu visticamāk redzēsi nazi, uzkodu vai salātu nazi, karoti, zupas karoti, un visbeidzot austeru dakšu. Nažu asākajai pusei vajadzētu būt pagrieztai pret šķīvi. Tam tuvākā dakša un nazis noteikti ir paredzēti galvenās maltītes baudīšanai.

Nekas vēl nav beidzies, jo priekšā ir vēl deserta piederumi. Deserta dakšiņa vai karotīte vairums gadījumos tiek novietotas paralēli virs šķīvja. Var gadīties, ka deserta piederumi tiek novietoti arī uz tukša deserta šķīvīša.

Šis bija piemērs tam, kā izskatītos visi galda piederumi paredzēti vienai ēdienreizei. Piederumi, kas atrodas uz galda, vienmēr ir paredzēti izmantošanai. Jo vienkāršāka un mazāka maltīte – jo mazāk piederumus atradīsi ap savu šķīvi. 

Neaizmirsti ievērot arī atbilstošu ēšanas etiķeti

Galda piederumu izvietojums restorānā

Ja vēlies izskatīties pārliecinoši, ir svarīgi arī zināt dažus ēšanas etiķetes trikus. 

Gaļas griešana

Dakšu ņem savā dominantajā rokā, ja ēdienam nav nepieciešams nazis. Ja ēdiens jāēd ar dakšu un nazi, tad Latvijā ierasts dakšu turēt kreisajā rokā un nazi labajā. 

Ir divi veidi, kā ierasts griezt gaļu. Amerikāņu veids ir griezt gaļas ēdienus ar nazi labajā rokā un dakšu kreisajā. Kad gaļa sagriezta pilnībā, tad piederumi tiek samainīti vietām – lai maltītes laikā dakša paliktu labajā rokā.

Savukārt, britu etiķete ir mums latviešiem zināmais veids, kā griezt gaļu. Maltīti ierasts baudīt ar nazi labajā, bet dakšu kreisajā pusē. Tas ļauj pakāpeniski sagriezt ēdienus, tā arī nesamainot piederumus atpakaļ vietām, ietaupot laiku.

Zupas ēšana

Zupai izvēlies lielāko tev uz galda novietoto karoti. Pieklājīgākais veids, kā ēst zupu, ir nekustināt bļodu no vietas – necelt to augšā. Sākot ar zupas šķīvja centru, karoti virzi prom no sevis. Kad karote tiek pielikta pie mutes, tā viegli jāsaliec, malkojot zupu no maliņas. Svarīgi iegaumēt, ka zupas ēšanai ir jābūt klusai un bez trokšņiem. Pretējā gadījumā netiek izrādīta cieņa pret apkārtējiem.

Maize

Maize ir ēdiens, kas tiek ēsts ar rokām, tā kā dakša tam nav nepieciešama. Tā vietā, lai maizi grieztu, pareizi ir plēst to mazos kumosos un individuāli katru gabaliņu ēdot sasmērēt ar sviestu. Ēst veselu maizes šķēli tiek uzskatīts par nepieklājīgu, turklāt arī nekārtīgu procesu.

Vērtīgi padomi, ko ņemt vērā

Galda piederumu izvietojums restorānā

Atceries, ka galda piederumi ir kā instrumenti. Katram no tiem ir savs mērķis, un tiklīdz tu iemācies katra piederuma mērķi, to izmantošana grūtības nesagādās. Lūk, daži padomi, ko ņemt vērā restorāna maltītes laikā.

– Atsevišķos gadījumos tiek pieņemts, ka dažādus gaļas ēdienus, piemēram, vistas spārniņus drīkst ēst ar rokām. Taču tā nav patiesība, ja runājam par glauniem restorāniem. Vienmēr izmanto dakšu.

– Vēl viens padoms ir maltītes laikā nekad nerādīt uz citiem ar saviem galda piederumiem. Tiem, kas pieraduši sarunas laikā izmantot savas rokas, šis var gadīties pavisam nejauši. Tomēr no malas izskatās ļoti nepieklājīgi. 

– Kad maltītes laikā vēlies padzerties ūdeni, tēju, kafiju, vīnu vai jebkuru citu dzērienu, sākumā noliec rokās esošos galda piederumus. Atbalsti tos pret šķīvi, taču nekādā gadījumā neliec tos atpakaļ pie vēl neizmantotajiem piederumiem.

– Atceries, ka, ja arī tu pieļauj kādu kļūdu galda piederumu izmantošanā, visticamāk neviens to nemaz nepamanīja. Tāpēc nav vērts tam pievērst papildus uzmanību. Turklāt, ja maltītes laikā paskatīsies sev apkārt, drīz vien pamanīsi, ka ne tu vienīgais neesi eksperts piederumu izmantošanā. 

– Tas noved arī pie mūsu šī raksta pēdējā padoma – nekad neizcel kāda cita nemācēšanu. Ja esi ieraudzījis, ka viens no taviem sarunu biedriem nepareizi izmanto kādu piederumu, noteikti neaizrādi. Tas tikai parāda sliktas manieres attiecībā pret tevi. 

Vairāk par uzvedību restorānā iemācies mūsu rakstā Uzvedības etiķete restorānā.

Galda piederumu izvietojums restorānā ne vienmēr ir pašsaprotams, tāpēc ceram, ka šis raksts ir bijis noderīgs. Lai nākošajā restorāna apmeklējuma laikā tev izdodas baudīt maltīti bez jebkāda spiediena un satraukuma!

Labu apetīti!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.