Nelielajā Dānijā ir vairāk kā 20 restorāni, kas ir saņēmuši “Michelin” zvaigznes. Kādā no tiem maltītēs tiek pasniegtas arī skudras. Par laimi, tās gan nav tradicionāla sastāvdaļa dāņu ēdienos. Ja gribas nogaršot ko neordināru, tad jādodas uz kādu no šiem restorāniem. Ja tomēr priekšroka tiek dota kaut kam ierastākam, tad noteikti varēs atrast sev ko piemērotu klasiskajā virtuvē, kas pēc būtības ir diezgan līdzīga latviešu virtuvei.
Dāņu maltītēs liela loma ir kartupeļiem un cūkgaļai. Šie plaši izmantotie produkti tiek papildināti ar dažādām gardām un treknām mērcēm un dārzeņiem. Tāpat dāņi ir arī lieli zivju un jūras velšu cienītāji. Visbiežāk izmantotās garšvielas šajā virtuvē ir sāls un pipari. Rakstā apskatīsim dažus no dāņu iecienītākajiem tradicionālās virtuves ēdieniem.
Cepta cūkgaļa ar kraukšķīgu ādiņu

Šis ir īpaši populārs dāņu Ziemassvētku ēdiens, kas tiek baudīts arī ikdienā. Tā pagatavošanai nepieciešama cūkgaļa ar ādu, sāls, ūdens un lauru lapas. Vissarežģītākais uzdevums ir panākt, ka ādiņa kļūst kraukšķīga. Cepeša pagatavošana ir laikietilpīgs process, tāpat kā cepeškrāsns izberšana pēc tam. Tradicionāli cepeti pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un karamelizētiem kartupelīšiem, brūno mērci un sarkanajiem kāpostiem. Tāpat šo cepeti mēdz likt sviestmaizēs.
Aknu pastēte
Šis ir ierasts pusdienu ēdiens, ko pieņemts likt uz rupjmaizes kopā ar bekonu un marinētām bietēm vai gurķiem. Pastēti gatavo no aknām, speķa un sīpoliem, kam pievienoti milti, ola, piens, sāls un pipari. Masu cep krāsnī aptuveni stundu.
Frikadeles

Dāņu frikadeles mūsu izpratnē ir kotletes. Tas gatavo no maltas cūkgaļas vai liellopa gaļas, kas tiek sajaukta ar sīpoliem, olu, miltiem, pienu, sali un pipariem. No iegūtas masas veido frikadeles jeb kotletes un cep eļļā uz pannas. Tās ierasts ēst kopā ar kartupeļiem un salātiem.
Desas dāņu gaumē
Medisterpølse jeb desas, kas ir tradicionāls ēdiens Dānijā, gatavo no gaļas, speķa un sīpoliem. Pievieno arī sāli, piparus un smaržīgos piparus. Tāpat nepieciešams arī piens un ūdens. Gaļu un speķi samaļ gaļas mašīnā, sajauc ar pārējām sastāvdaļām un pilda zarnās. Desiņas vispirms izvāra un pēc tam apcep uz pannas.
Groziņi ar vistu un sparģeļiem
Groziņus var iegādāties teju jebkurā pārtikas veikalā, protams, var gatavot arī pats no pašiem pamatiem. Groziņu mīklu tradicionāli gatavo no kviešu miltiem, sviesta, citrona sulas, ūdens un sāls. Pildījumam nepieciešama vārīta vista un konservēti sparģeļi. Mērci gatavo no sviesta, buljona, miltiem, sparģeļu konservu šķidruma un saldā krējuma. Kad mērce ir vēlamajā konsistencē, tai pievieno gabaliņos sagrieztu vistu un sparģeļus. Masu pilda groziņos.
Kartupeļi saldajā krējumā

Ļoti gards ēdiens, kas ir vienkārši pagatavojams. Nepieciešami, protams, kartupeļi, saldais krējums, muskatrieksts un sāls. Ja ir vēlme, var pievienot piparus un ķiplokus vai to pulveri. Nomizotus kartupeļus sagriež šķēlītes, pieber garšvielas, pielej saldo krējumu un samaisa kārtīgi. Cep cepeškrāsni 200 grādos aptuveni stundu. Šādus kartupeļus bieži lieto kā piedevu dažādiem gaļas ēdieniem.
Gaļas bumbiņas karija mērcē
Lai gan karijs nevarētu tikt uzskatīts par šīs valsts tradicionālās virtuves sastāvdaļu, tomēr šis ir ļoti iecienīts ikdienas ēdiens Dānijā. Gaļas bumbiņu pagatavošanai nepieciešama cūkgaļa, sāls, pipari, ola, sīpols, milti un piens. Visas sastāvdaļas tiek sajauktas kopā vienā masā. Veido gaļas bumbiņas un izvāra. Mērci gatavo no sviesta, karija, buljona, ābola un saldā krējuma. Ēdienu pasniedz kopā ar vārītiem rīsiem.
Sviestmaizes
Dānijā kā ikdienā tā svētkos ir ierasts ēst dažādas sviestmaizes. Sākotnēji, tas bijis nabadzīgo cilvēku ēdiens, kad uz rupjmaizes tika salikts tas, kas nu bijis. Mūsdienās tas ir ļoti izplatīts ēdiens, ko var baudīt arī restorānos. Pamatā ir rupjmaize ar sviestu, kas tiek papildināta ar dažādām piedevām. Tradicionālākas kombinācijas ir aknu pastēte, bekons un marinētas bietes, lasis vai rīvmaizē cepta zivs ar garnelēm, liellops, romulādes mērce un grauzdēti sīpoli, kā arī vārīta ola, garneles, slātu lapas un citrons.
Vecmodīgā ābolu kūka

Pēc būtības tas ir deserts nevis kūka. No āboliem un cukura gatavo biezo ķīseli. Sviestā uz pannas apbrūnina rīvmaizi ar cukuru. Kad viss atdzisis, traukā liek kārtās ķīseli un rīvmaizes masu. Virskārtā smērē sakultu saldo krējumu un dekorē ar želejas gabaliņiem.
Rīsu un mandeļu putra ar ķiršu mērci
Risalamande jeb rīsu un mandeļu putra ar ķiršu mērci, ir klasisks dāņu saldais ēdiens, kam dots nosaukums franciski. Šis ir arī tradicionāls Ziemassvētku deserts. Šajos svētkos desertā tiek paslēpta viena vesela mandele. Atradējs saņem dāvaniņu no namamātes vai namatēva. Rīsu putru gatavo no ūdenī un pienā vārītiem rīsiem. Rīsu masai pievieno sasmalcinātas mandeles, vaniļas pāksts sēkliņas, saldo krējumu un cukuru. Pasniedz ar ķiršu mērci jeb, mūsu izpratnē, ķīseli.
Sarkanā putra ar saldo krējumu
Šis ir klasisks saldais ēdiens Dānijā. Tā nosaukums ir sarežģīti izrunājams. Dāņi bieži vien velk uz zoba ārzemniekus, kuri mācās šo valodu, lūdzot izrunāt “rødgrød med fløde”. Izruna līdzinās apmēram “rollgroll me flūle”. Sarkanā putra ar saldo krējumu ir ogu (piemēram, zemeņu, jāņogu, aveņu vai upeņu) biezais ķīselis, kam pāri pārlej nekultu saldo krējumu vai pienu.