restorāna atvēršana

Cik izmaksā atvērt restorānu Rīgā?

Ritot jau otrajam pandēmijas gadam, jūtams, ka vairums cilvēku ir noguruši sēdēt mājās. Arvien biežāk var dzirdēt vēlmi atgriezties dzīvē – t. i., ceļot, apmeklēt sarīkojumus un arī ieturēt maltīti ārpus mājas.

Tā ir laba ziņa izmitināšanas un ēdināšanas nozarei, kas pandēmijas laikā cieta visvairāk. Daudzus uzņēmumus slēdza, bet citi spēja pielāgoties: piemēram, piedāvājot ēdienu līdzņemšanas pakalpojumu vai patlaban – arī iespēju ieturēties terasē.

Tikpat laba ziņa šiem uzņēmumiem ir personīgo uzkrājumu statistika, kas atspoguļo, ka liela daļa iedzīvotāju pandēmijas laikā spējusi iekrāt. Tas nozīmē, ka pašlaik ir laba augsne tam, lai domātu par savu uzņēmējdarbību, tostarp arī par sava restorāna atvēršanu.

Kādas ir aptuvenās izmaksas un kur meklēt finanses – par to vairāk lasiet šajā rakstā.

Kāda ir konkurence – cik restorānu ir Rīgā?

Šādu statistiku Rīgā noskaidrot ir grūti, jo visas ēdināšanas iestādes nekvalificējas apzīmējumam “restorāns”, taču nereti vēlas sevi tā dēvēt.

Tomēr “LiveRiga” mājaslapā minēti 97 restorāni, no kuriem aptuveni 90% atrodas Rīgas centrā.

Runājot par konkurenci, gan jāpiemin, ka lielāka nozīme ir restorāna idejai, atrašanās vietai, cenām un citiem faktoriem (piemēram, cilvēku vēlmei apmeklēt restorānu vai kafejnīcu), nevis skaitliskā konkurence. Tā, piemēram, Tokijā uz katriem 100 iedzīvotājiem ir vairāk nekā viena ēdināšanas iestāde, turpretim Oslo to ir 15 x mazāk. Tomēr japāņi arī ēd ārpus mājas biežāk nekā reizi dienā!

restorāna atvēršana

Cik maksā restorāna atvēršana?

Viss atkarīgs no detaļām, taču šī summa noteikti nebūs mazāka par dažiem tūkstošiem (vidēji 10 tūkstošiem) eiro.

Īres maksa vien Vecrīgā var būt pat 5000 eiro mēnesī! Parasti gan īres izmaksas ir zemākas un par kvadrātmetru tā ir robežās no 10 līdz 20 eiro. Dokumentu noformēšana izmaksās no 500 eiro, tehnika un mēbeles – vismaz 2000 eiro.

Tāpat jārēķinās ar dizaina un reklāmas izmaksām, jo jebkuram uzņēmumam ārkārtīgi svarīgi ir radīt labu pirmo iespaidu. Galu galā – cilvēku interese rada papildu interesi. Tāpēc noteikti ieteicams netaupīt uz restorāna atklāšanas izmaksām un to atvērt skaisti un efektīgi.

Kur ņemt finanses restorāna atvēršanai?

Iespējams meklēt naudu sev visapkārt – aicināt draugus un ģimeni iesaistīties jūsu uzņēmumā, to līdzfinansējot. Taču lielākā daļa uzņēmēju savu biznesu vismaz daļēji finansē ar kredītu palīdzību.

Šādā gadījumā svarīgi ir aizņemties gudri un ar zemāko procentu likmi. Atkarībā no nepieciešamās summas, iespējams aizņemties gan kā privātpersonai, gan kā uzņēmumam. Bet ir svarīgi aizdevumus salīdzināt un izvēlēties lētāko. To bezmaksas var paveikt Sortter kredītu salīdzināšanas portālā. 

Sortter ir Somijas uzņēmums, kas veiksmīgi attīstās arī Latvijā, piedāvājot kredītu, kredītu apvienošanas pakalpojumu salīdzināšanu un izglīto dažādos finanšu jautājumos. 

restorāna atvēršana

Kāda ir procedūra, atverot restorānu?

Jārēķinās, ka ēdināšanas iestādēm ir stingrāka regulācija nekā cita veida uzņēmumiem un visu formalitāšu izpilde var aizņemt visai daudz laika un, neslēpsim, arī naudu.

Tomēr pats pirmais solis būtu restorāna koncepta un aptuvenās ēdienkartes izveide. Vienlaikus jāsāk arī raudzīties pēc restorāna telpām – ideāli, ja var atrast vietu, kur jau bijusi kāda ēdināšanas vieta, jo tad būs nepieciešama mazāka pārbūve un pielāgošanās. Varbūt uz vietas jau ir pat tehnika!

Pēc tam, kad atrasta vieta, jāķeras klāt visām licencēm – tādām kā reģistrācijai PVD, alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības licence u. c. Pilns saraksts ar nepieciešamajām atļaujām un licencēm jānoskaidro pie jurista.

Restorānam noteikti būs nepieciešami svaigi produkti, tāpēc jāatrod arī īstie piegādātāji. Pēc tam atliek tikai noalgot darbiniekus – pavārus, viesmīļus un citus, kā arī fiziski uzsākt darbu.

Pandēmija ir bijusi izaicinājumu laiks maziem un vidējiem uzņēmumiem, taču, izstrādājot sekmīgu biznesa modeli, izpētot tirgu un izvērtējot visus riskus un ieguvumus, arī šajā laikā iespējams veiksmīgi attīstīties, pielāgojoties apstākļiem. 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *